Potpisan sporazum o saradnji nacionalnih parkova Srbije i Italije

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Prvog dana zvanične posete ministra životne sredine, kopna i mora Republike Italije Serđa Koste, kome je domaćin ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan, potpisan je sporazum o saradnji između Nacionalnih parkova „Đerdap“ i „Sila“. Potpisivanju sporazuma o saradnji nacionalnih parkova Srbije i Italije prisustvovali su ministri Trivan i Serđo Kosta, koji su danas obišli i Nacionalni park „Fruška gora“.

Sporazum su potpisali direktor NP „Đerdap“ Lazar Mitrović i predsednik NP „Sila“ Frančesko Kurćio. Sporazum o saradnji nacionalnih parkova Srbije i Italije, usmeren je na doprinos i razvoj dobrih odnosa i saradnje preko inicijativa koje imaju za cilj da se unapredi i valorizuje životna sredina, ambijentalno, kulturno, istorijsko, prirodno, eneogastronomsko i turističko nasleđe oba parka. Sporazum predviđa razmenu informacija, znanja i dobre prakse u upravljanju parkovima, saradnju u aktivnostima mitigacije i prilagođavanja na klimatske promene, u sferi održive mobilnosti, na planu smanjenja upotrebe plastike kao i u drugim oblastima u obostranom interesu zaštite i razvoja nacionalnih parkova.

Prilikom obilaska NP „Fruška Gora“ i prirodnjačke postave u Informativnom centru, delegacija Italije je upoznata sa zaštitom i očuvanjem biogeografskih obeležja tog područja, ekosistema i raznovrsnosti biljnih i životinjskih vrsta koji ovaj Nacionalni park čine svojevrsnim muzejom prirode, a koji predstavlja značajan deo geološke naučno-istorijske i kulturne baštine Evrope i sveta.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Delegacija Italije je sa domaćinima obišla i Sremske Karlovce, Patrijaršijski dvor i Riznicu koja baštini duhovno, kulturno i istorijsko nasleđe naše zemlje.

Drugog dana posete, 29. oktobra, ministri Srbije i Italije Goran Trivan i Serđo Kosta održaće bilateralne razgovore o unapređenju saradnje u oblasti zaštite životne sredine. Tom prilikom ministri će potpisati Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti klimatskih promena, ranjivosti, proceni rizika, prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove i ublažavanje negativnih efekata klimatskih promena, nakon čega će se obratiti medijima.

Izvor: Ministarstvo zaštite životne sredine