Potpisan Sporazum o finansiranju izrade Izmena i dopuna prostornog plana NP „Plitvička jezera“

Foto: mzoip.hr

Sporazum o finansiranju izrade Izmena i dopuna prostornog plana područja posebnih obeležja Javne ustanove Nacionalnog parka Plitvička jezera potpisali su ministar zaštite životne sredine i energetike Tomislav Ćorić, potpredsednik Vlade Republike Hrvatske i ministar građevinarstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, predstavnica Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj Irena Matković i predstavnik Javne ustanove Nacionalni park Plitvička jezera Tomislav Kovačević.

Finanijska sredstva osiguraće Ministarstvo zaštite životne sredine i energetike koje je i iniciralo ove izmene rekao je ministar Ćorić. Uz ovaj korak, dodao je, Ministarstvo preduzima i niz drugih aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje stanja u NP Plitvička jezera. S jedne strane pokrenuta je izrada novog Plana upravljanja nacionalnim parkom koji će, između ostalog, doprineti boljoj organizaciji posećivanja, radi se na sanaciji gubitaka u sistemu javne odvodnje, a do juna ove godine biće nabavljen i postavljen uređaj za prečišćavanje otpadnih voda, zaključio je Ćorić.

Nosilac projekta izrade Izmena i dopuna prostornog plana je Ministarstvo građevinarstva i prostornog uređenja, a sve aktivnosti koordiniraće Hrvatski zavod za prostorni razvoj. Ciljanim izmenama želimo poboljšati postojeći plan i sačuvati naš nacionalni biser, kazao je potpredsednik Vlade Predrag Štromar, naglasivši kako se to prvenstveno odnosi na stvaranje podloge za kvalitetniju vodovodnu i kanalizacionu mrežu, kao i na sprečavanje bujanja gradnje u najosetljivijim područjima Nacionalnog parka.

Zadovoljan potpisanim sporazumom je i predstavnik Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomisav Kovačević koji je naglasio kako je ovo dodatni korak ka održivom razvoju i očuvanju vrednosti nacionalnog parka što, kako je rekao, ovaj park i zaslužuje.

izvor: mzoip.hr

Sandra Jovićević