Potpisan memorandum za projekat „Jadar“

Srbija

Vlada Republike Srbije i kompanija „Rio Tinto“ potpisale su Memorandum o razumevanju, u vezi implementacije Projekta „Jadar“. Memorandum će omogućiti formiranje zajedničkih radnih grupa između Vlade i kompanije, kako bi se omogućio efikasniji razvoj Projekta „Jadar“ kroz studijsku fazu i proces dobijanja dozvola, a u skladu sa zakonom.

Projekat „Jadar“, koji kompanija „Rio Tinto“ razvija u Srbiji, odnosi se na razvoj ležišta litijuma i borata svetske klase. Ukoliko se realizuje, moći će da zadovolјi značajan deo svetske potražnje za litijumom i boratima

Potpisivanju Memoranduma prisustvovala je premijerka Ana Brnabić koja je tom prilikom izjavila da će projekat „Jadar“ značajno će uticati na razvoj Loznice i celog regiona. Projekat angažuje domaće i svetske stručnjake koji pored socio-ekonomskih parametara posebnu pažnju posvećuju i zaštiti životne sredine, bez čega je svaki dalјi napredak nezamisliv. Kompanija „Rio Tinto“ do sada je uložila 90 miliona dolara u projekat „Jadar“, a pokretanje proizvodnje je planirano 2023. godine što potvrđuje dugoročnost i stabilnost projekta. Povećanjem investicija u Srbiji direktno se ubrzava ekonomski rast i to je preduslov za unapređenje kvaliteta života svakog građanina, što je najvažniji zadatak Vlade Srbije.

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, potpisao je Memorandum u ime Vlade Republike Srbije. On je izjavio da je u razvoj Projekta „Jadar“, kompanija „Rio Tinto“ do sada investirala oko 90 miliona američkih dolara. Verujem da će potpisivanje Memoranduma o razumevanju ubrzati sve aktivnosti u procesu otvaranja rudnika i početka eksploatacije litijuma, što će kapitalno uticati na razvoj Srbije. Razvoj projekta u zadatim vremenskim okvirima, i njegova implementacija učiniće Srbiju klјučnim prerađivačem dva veoma važna elementa – litijuma i bora – koji su bitni za savremeni razvoj. Na taj način ćemo dati zamajac rastu srpske ekonomije, istakao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Sajmon Trot, izvršni direktor „Rio Tinto So, uranijum i borati“, potpisao je Memorandum u ime kompanije „Rio Tinto“. Kako je naveo, Memorandum polaže temelјe za efikasniju razradu našeg projekta kroz sve projektne faze, čime dovodimo Srbiju i „Rio Tinto“ korak bliže cilјu da postanemo vodeći izvor ponude litijumom i boratima na svetskom nivou.

Projekat „Jadar“ može da donese značajne dugoročne i održive koristi za Srbiju i lokalnu zajednicu tokom dugog perioda od više decenija, za mnoge njene generacije. Projekat se implementira u skladu sa najvišim međunarodnim standardima bezbednosti i zaštite na radu, zaštite životne sredine i standarda saradnje s lokalnom zajednicom. Ukoliko projekat dobije sva odobrenja, kompanija planira da investira značajna kapitalna sredstva u njegov razvoj, izgradnju rudnika i novu, inovativnu tehnologiju za preradu jadarita.

izvor: mre.gov.rs

Sandra Jovićević