Potpisan memorandum za izgradnju druge hidroelektrane u Leskovcu

Srbija | Hidro

problemi-i-prepreke-izgradnja-male-hidroelektrane

Direktor kompanije „Elektro razvoj“ iz Beograda gospodin Zura Merabišvili i pomoćnik gradonačelnika Leskovca gospodin Milan Milenković potpisali su proteklog vikenda Memorandum o razumevanju za izgradnju hidroelektrane u opštini Leskovac.

Gospodin Merabišvili je ovom prilikom izjavio da bi hidroelektrana bila izgrađena iznad vodozahvata stare elektrane, na Vučjanki, kao i da bi njena snaga iznosila oko 300kV. Kako je istakao, vrednost ovog projekta iznosila bi 2 miliona evra, a elaborat je već izrađen, tako da je potrebno početi sa prikupljanjem dozvola i saglasnosti.

Podsetimo, 5. decembra 2014. godine u Leskovcu potpisan je Memorandum o razumevanju o izgradnji hidroelektrane na vodosistemu „Barje“. Memorandum su potpisali gradonačelnik Leskovca gospodin Goran Cvetanović i vlasnik kompanije „Elektro razvoj“ gospodin Vasili Prilipko.

Gradonačelnik Leskovca gospodin Goran Cvetanović izjavio je da se vodosistem „Barje“ nalazi na mapi lokacija za buduće male hidroelektrane. Prema njegovim rečima, izgradnjom hidroelektrane na ovom sistemu građani Leskovca dobiće vodu obogaćenu kiseonikom, a JP „Vodovod“ smanjiće troškove njene prerade.

Hidroelektrana bi trebalo da bude izgrađena između brane i fabrike vode u Leskovcu, a njena snaga će biti oko 300kW. U planu je da se sa izgradnjom počne za tri meseca, a vrednost nvesticije procenjuje se na oko 120 hiljada evra.

Sandra Jovićević

foto: energetskiportal.rs