Potpisan memorandum o saradnji

Region

mou_signing_c_o_avramoski_584568Skadarsko jezero zbog svoje velike biološke raznovrsnosti označeno je kao zaštićeno područje, kako u Albaniji tako i u Crnoj Gori. Međunarodno je prepoznato kao Ramsar i Emerald stanište kao i IPA (važno biljno stanište) i IBA (važno stanište za ptice). Danas je održana završna konferencija projekta „Podrška dugoročno održivom upravljanju Skadarskim jezerom“ na kojoj su predstavljeni rezultati postignuti tokom realizacije ovog projekta, koji je finansiran od strane Partnerskog fonda za kritične ekosisteme (CEPF).

Projekat je realizovan od strane Međunarodne unije za zaštitu prirode IUCN u partnerstvu sa NVO Green Home iz Crne Gore i Institutom za zaštitu prirode u Albaniji (INCA). U okviru projekta postignuti su brojni rezultati kao što su: Izrada drugog Plana upravljanja za Nacionalni park Skadarsko jezero 2016-2020 koji je napravljen na osnovu najboljih praksi i standarda IUCN – a, predlog novog Plana zoniranja u Rezervatu Prirode Skadarsko jezero sa albanske strane i izrada priručnika o pravnim aspektima zaštite Skadarskog jezera. Glavni cilj projekta je izgradnja kapaciteta za planirano upravljanje i poboljšanje prekogranične saradnje. Svi ovi rezultati su doprineli sprovođenju zakona, povećanju učešća organizacija civilnog društva u praćenju i upravljanju zaštićenim područjem i obrazovanju mladih o značaju i vrednostima prirode.

Takođe, potpisan je Memorandum o saradnji između Nacionalne Agencije za zaštićena područja iz Albanije i Javnog Preduzeća NP Crne Gore u cilju poboljšanja prekogranične saradnje u oblasti zaštite prirode. Pravilno upravljanje biodiverzitetom je jedina garancija očuvanja prirodnih resursa u korist stanovnika obe države.

Izvor: wwf.rs

V.V.