Potpisan memorandum o saradnji između Nemačke i Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije

Svet

_Pajtic_Baden_Virtenberg 01

U Beogradu je 30. septembra 2014. godine potpisan Memorandum o unapređenju saradnje Republike Srbije i Nemačke, pre svega iz oblasti rudarstva, biomase i vetroenergije.

Na sastancima koji su prethodili potpisivanju memoranduma zaključeno je da bi saradnja ove dve zemlje mogla da bude veoma značajna. Republika Srbija bi uz pomoć iskustava Nemačke i novih tehnologija mogla da unapredi sektore rudarstva, obnovljivih izvora energije, geologije, prečišćavanja otpadnih voda.

Ministir rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić izjavio je da postoji mogućnost da Srbija i Nemačka organizuju forum čija bi tema bila iskorišćenje obnovljivih izvora energije.

Ministar za Bundesrat, Evropu i međunarodne poslove pokrajine Baden Virtmeberg gospodin Peter Fridrih istakao je da Nemačka ima konkretan projekat iz oblasti biomase za Srbiju, a zainteresovana je i za izgradnju vetroparka po ugledu na projekat koji je već realizovan u Makedoniji.

Predsednik Pokrajinske vlade gospodin Bojan Pajtić podsetio je da je Nemačka jedan od vodećih investitora u AP Vojvodini i da je do sada u preko 50 projekata uložila više od 850 hiljada evra.

Sandra Jovićević

foto: vojvodina.gov.rs