Potpisan memorandum o razumevanju za HE „Dabar“

Region | Hidro

djokic republikasrpska.net

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske gospodin Petar Đokić i predstavnik kineske kompanije „China International Water & Electric Corporation“ gospodin Čen Liang potpisali su memorandum o razumevanju i saradnji na realizaciji projekta izgradnje HE „Dabar“.

Gospodin Đokić je izjavio da je reč o spremnosti na saradnju koja bi trebalo da donese novu dinamiku na realizaciji projekta izgradnje HE „Dabar“. Kako je istakao, kompanija „China International Water & Electric Corporation“, ali i druge kompanije mogu učestvovati u javnom konkursu za izbor izvođača radova, ali pomenuta kompanija može biti dobar partner Vladi Republike Srpske u ovom projektu.

Direktor „Elektroprivrede Republike Srpske“ gospođa Branislava Milekić navela je da su potpisivanjem memoranduma stvoreni uslovi da se ostvari saradnja u smislu pristupa određenim studijama i tehničkoj dokumentaciji, kao i da bi kineska kompanija mogla da proveri mogućnost da dobije potrebna sredstva od kineske Eksim banke za učešće u ovom projektu.

Gospodin Liang dodao je da je potpisivanje memoranduma samo prvi korak, kao i da će ova kompanija učiniti sve kako bi podnela najbolju ponudu za HE „Dabar“.

HE „Dabar“ trebalo bi da bude deo sistema „Gornji horizonti“, a očekuje se da snaga hidroelektrane bude 159,15MW, dok je investicija procenjena na oko 180 miliona evra.

Sandra Jovićević

foto: republikasrpska.net