Potpisan Memorandum o razumevanju između Pokrajinske vlade i francuske kompanije ES-GEOTHERMIE

Srbija | Geotermalna

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić i generalni direktor francuske kompanije ES-GEOTHERMIE (ESG) Žan Žak Graf potpisali su juče Memorandum o razumevanju između Pokrajinske vlade i ESG u oblasti istraživanja, eksploatacije i valorizacije geotermalnih izvora za proizvodnju toplotne energije.

Tim dokumentom definisana je saradnja u razvoju obnovljivih izvora energije i promovisanja tog energetskog potencijala, tako što će ESG sačiniti „Studiju o izvodljivosti razvoja industrijskih pilot projekata vezanih za duboke geotermalne vode u regionu AP Vojvodine u Republici Srbiji”.

Sekretar Grbić je istakao da su tom studijom izvodljivosti definisana četiri zadatka koje je u obavezi da izvrši partner iz Strazbura. Prvi zadatak jeste da se uradi pregled potencijala dubokih geotermalnih voda u Vojvodini, dok je drugi zadatak analiza zona od geotermičkog značaja, treći zadatak odnosi se na određivanje same geotehnologije kojom će se raditi istraživanja, odnosno da li će ESG koristiti isključivo podatke Rudarsko- geološkog fakulteta i Naftne industrije Srbije, ili će kompanija raditi određene bušotine da bi dolazili do podataka. Prema njegovim rečima, za Pokrajinsku vladu najznačajniji jeste četvrti zadatak gde treba da se definišu predlozi o mogućnostima buduće saradnje i privlačenja investitora koji bi bili zainteresovali da ulažu u proizvodnju energije iz geotermalnih izvora.

Resorni sekretar je posebno naglasio da Pokrajinska vlada nema nikakvih finansijskih izdataka kada je u pitanju izrada studije. S druge strane, studija će nam dati neophodne informacije za buduće investitore.

Memorandum je potpisan u okviru manifestacije „Dani energetike i investicija“.

izvor: vojvodina.gov.rs

Sandra Jovićević