Potpisan Memorandum diverzifikaciji i sigurnosti snabdevanja gasom

Region

gas_madrid ec.europa.eu

U petak 10. jula 2015. godine u Dubrovniku održan je sastanak na kome su ministri energetike 15 zemalja centralne i jugoistočne Evrope potpisali Memorandum o razumevanju o zajedničkom pristupu rešavanja problema diverzifikacije i sigurnosti snabdevanja gasom.

Ministar rudarstva i energetike Republike Srbije gospodin Aleksandar Antić izjavio je da su pitanja koja se odnose na diverzifikaciju i sigurnost snabdevanja gasom ključna za energetsku bezbednost celog regiona, ali i pojedinačnih zemalja. On je dodao da su se prisutni saglasili oko toga da su gasne interkonekcije između susednih država model po kome bi trebalo da se razvija gasni sektor.

Kao prioritet Srbije gospodin Antić je naveo gasnu interkonekciju sa Bugarskom, a istakao je da će se ova intekonekcija naći u Memorandumu, kao i da će se na sledećem ministarskom sastanku govoriti o ovom projektu.

Ministarskom sastanku u Dubrovniku prisustvovali su i potpredsednik Evropske komisije gospodin Maroš Šefčović, kao i evropski komesar za energetiku Migel Arijas Kanjete.

Sandra Jovićević

foto: ec.europe.eu