Potekla voda u „ljutom“ crnogorskom kršu – u Banjanima

Vesti | Region

 

Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore

Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore

Hidroistražni radovi koji su izvedeni na lokaciji Riječani u opštini Nikšić potvrdili su postojanje izdašnih vodnih potencijala u bezvodnom području Banjana, što će biti od presudnog značaja za oživljavanje ovog seoskog područja i njegov dalji razvoj.

U Banjanima je urađena bušotina dubine 173 metra, i sve je spremno za izgradnju eksploatacionih bunara, a potom i razvođenje primarne i sekundarne mreže, što će rešavanje pitanja vodosnabdevanja za područje Banjana, Velimlja i Vilusa.

Istraživanja sprovedena na više lokacija u Crnoj Gori potvrdila su, takođe, pozitivne rezultate i u drugim bezvodnim sredinama.

Potpredsednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović posetio je u subotu Banjane i izrazio veliko zadovoljstvo zbog prilike da saopšti ohrabrujujuće  rezultate o postojanju vode na ovom području, kao jednog od rezultata važnog projekta koji se realizuje u saradnji sa evropskim partnerima, iz IPA fondova usmerenih za jačanje kapaciteta Crne Gore za održivo upravljanje vodama u skladu sa Okvirnom direktivom o vodama.

– Pronaći vodu, baviti se njom, sačuvati vodu, sačuvati je od svih izazova zagađenja i sprečiti štetno dejstvo voda, pitanja su na koja moramo zajedno da damo odgovore. Ta pitanja su posebno važna u vremenima kada voda postaje najvažniji strateški prirodni resurs, kada podaci pokazuju da je više od četiri milijarde stanovnika na planeti u  deficitu vode, da godišnje peko 15 miliona ljudi umire zbog zagađene vode, da na dnevnom nivou, nažalost, šest hiljada dece umre zbog zagađene vode, kada vode imamo sve manje, a potrebe sve više rastu. U takvom globalnom ambijentu pronaći vodu u jednom ljutom crnogorskom kršu kakav je ovaj u Banjanima, je veliki uspeh i zadovoljstvo“, kazao je Simović.

Prema rečima potpredsednika, istražna bušotina u Banjanima je jedna od niza bušotina koje se rade širom Crne Gore, u okviru prve faze projekta koji finansira Evropska komisija, ukupne vrednosti 1,9 miliona evra. Uslediće, kako je dodao, i novi projekat koji je u fazi ugovaranja, gde će se cela Crna Gora pokriti mrežom bušotina – osmatračkih mesta, na kojim će se pratiti nivo i kvalitet podzemnih voda.

Milisav Pajević