Pošumljavanjem obeležen Svetski dan zaštite životne sredine u Laktašima

Foto: glassrpske.com

U OŠ „Holandija“ u Slatini u Republici Srpskoj sadnjom drveća obeležen je Svetski dan zaštite životne sredine.

Centralni deo manifestacije održan je u zaštićenom području Park-šuma Slatina kod Laktaša u organizaciji Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, a u okviru projekta „Energetska efikasnost“.

Prema rečima više stručne saradnice za zaštitu prirode u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju gospođe Željke Stojičić, cilj ove manifestacije jeste povezivanje ljudi sa prirodom, promocija zaštićenih područja i podizanje ekološke svesti. Ona je podsetila da je Vlada RS prošle godine Park-šumu Slatina u opštini Laktaši proglasila novim zaštićenim područjem koje je dodeljeno na korišćenje Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“.

Zamenik načelnika opštine Laktaši gospodin Miroslav Kodžoman istakao je da je opština uključena u ovaj projekat u smislu zaštite i očuvanja prirodne sredine.

Šumsko gazdinstvo Banjaluka doniralo je 60 sadnica radi uređenja dvorišta OŠ „Holandija“. Direktor ovog gazdinstva gospodin Velibor Stanić je istakao da je veliki značaj šuma i šumskih ekosistema u zaštiti životne sredine, jer ulaganje u životnu sredinu predstavlja ulaganje u budućnost.

izvor: glassrpske.com

Sandra Jovićević