Postupnom zabranom do energetski efikasnije tehnologije u Crnoj Gori

Photo-illustration: Pixabay

Postupna zabrana stavljanja na tržište manje efikasnih uređaja za domaćinstva imaće kao rezultat da nakon 2020. godine građanima Crne Gore budu dostupne samo energetski efikasne tehnologije, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije Crne Gore.

Taj Vladin resor je krajem prošle godine doneo 16 pravilnika kojima se uređuje uvođenje zahteva za eko dizajn određenih grupa proizvoda koji utiču na potrošnju energije, a koji propisuju postepenu eliminaciju određenih, manje efikasnih, tehnologija sa tržišta, shodno praksi EU.

Generalni direktor Direktorata za energetsku efikasnost Marko Radulović kazao je agenciji Mina-business da ti propisi uređuju ono što će moći da se nađe na crnogorskom tržištu, bez nametanja obaveza građanima da menjaju uređaje koje imaju. Do sada je doneseno 16 propisa kojima se uređuje uvođenje zahteva za eko dizajn i to za sijalice, rashladne i uređaje za klimatizaciju, mašine za pranje i sušenje veša i pranje posuđa, televizore, električna napajanja, set-top boksove, električne motore, ventilatore, pumpe za vodu i cirkulacione pumpe, rekao je Radulović. On smatra da će se uvoznici lako prilagoditi novim zahtevima, s obzirom na to da se u Crnoj Gori proizvodi za domaćinstva dominantno uvoze.

Za građane to znači da će, nakon isteka životnog veka uređaja koje sada koriste, na našem tržištu moći da nađu samo one koji su energetski efikasni, odnosno koji trošeći manje električne energije za isti učinak prave finansijske uštede u domaćinstvu, objasnio je Radulović. On je dodao da je prvi pravilnik koji stupa na snagu onaj koji tretira sijalice sa žarnom niti snage 100 vati i veće, a čija primena počinje od 1. jula.

Primena svih ostalih pravilnika relevantnih za sektor domaćinstava počinje 1. januara naredne godine, što znači da je pred nama godina da pripremimo tržište za ono što ih od tog datuma očekuje, a to je fazna eliminacija energetski neefikasnih tehnologija sa tržišta, rekao je Radulović.

izvor: mek.gov.me

Sandra Jovićević