Postrojenje za duboku preradu ključni projekat NIS-a

Srbija

Foto: nis.eu

Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, rekao je u intervjuu Radio-televiziji Srbije da Strategija razvoja do 2025. godine kompaniju uvodi u novi investicioni ciklus, kao i da je već u toku izgradnja jednog od ključnih projekata – postrojenja za duboku preradu u Rafineriji nafte Pančevo.

To je trenutno ključni projekat NIS-a, investicija od 300 miliona evra a postrojenje će početi sa radom u trećem tromesečju 2019. godine. Drugi značajni pravac je očuvanje proizvodnje, želimo da nastavimo da proizvodimo naftu i gas u Srbiji, kao i regionu. Treći, važan pravac je dalje unapređenje naše maloprodajne mreže, rekao je Tjurdenjev.

On je istakao da NIS dobro posluje i u regionu, pa tako postoje projekti proizvodnje nafte i gasa u Rumuniji čija je realizacija u toku. Pored naftne delatnosti, NIS se bavi i proizvodnjom struje, licencirani je trgovac strujom., a sa Gasprom Energoholdingom već radimo na projektu izgradnje termoelektrane – toplane Pančevo, vrednom 180 miliona evra, koji će nam 2019. godine obezbediti i električnu i toplotnu energiju za potrebe kompanije, a ostatak ćemo plasiratari na tržište. Naveo je i da će se u narednom periodu izgraditi i vetropark Plandište – investicija vredna oko 140 miliona evra.

izvor: nis.eu

Sandra Jovićević