Poštovanje propisa kao preventivna zaštita od zemljotresa

Vesti | Region

„Poštovanjem planova i procedura i borbom sa divljom gradnjom mogu se smanjiti seizmološki rizici“, kazao je povodom obeležavanja četrdesetogodišnjice razornog zemljotresa u Crnoj Gori ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore

On je naglasio da borbom protiv bespravne gradnje čuvamo živote ljudi, jer analize zemljotresnih katastrofa u novije vreme pokazuju da su tragični efekti najnaglašeniji u prostorima sa bespravnim objektima i onim kod kojih je izostalo poštovanje savremenih arhitektonsko-građevinskih standarda.

„Zato je na svima nama, a posebno na struci, da gradimo po propisima i da što više smanjimo seizmički rizik. Da poštujemo planove i procedure, da uvažimo prostor i prirodu oko nas.“, poručio je Radulović na stručnom skupu koji je održan u Podgorici.

Istakavši da je prošlo 40 godina otkad je priroda potvrdila svoju nadmoć nad čovekom i podsetila nas da je nepredvidiva, da se lako može obračunati sa građevinama i da od mira tla zavisi i naš mir, Pavle Radulović je rekao da su danas ruševine ostale u arhivama Kinoteke i sjećanjima građana koji su preživeli zemljotres, ali na tlu primorja i Podgorice nema više ni traga toj nesreći.

„Zato je priča o velikom zemljotresu svojevrsna oda novom početku, herojstvu i zajedništvu, solidarnosti i požrtvovanosti“, kazao je Radulović.

Kako je naveo, današnje okupljanje nalaže da se još jednom istakne koliko je važno poštovati propise struke, koliko je važno ograničiti sasvim ljudsku potrebu da za što kraće vrijeme stvori što više.

„Da možemo vratiti vreme siguran sam da bi bolje planirali prostor i drugačije gradili. Ipak, poslednje dve godine intenzivno radimo na sprovođenju Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Zakon kojim se menjaju standardi, uvode potrebne reference za određene poslove i precizira odgovornost u postupku izgradnje objekata i izradi planova“, kazao je on i dodao da je bezbednost prvi razlog zbog kog se krenulo u obračun sa divljom gradnjom, koja povećava rizik od katastrofe, posebno kada je reč o zemljotresima.

Milisav Pajević