Postavljeno solarno drvo u Kampusu Univerziteta u Sarajevu

Region | Solarna

 

U krugu Kampusa Univerziteta u Sarajevu u Bosni i Hercegovini postavljeno je solarno drvo za punjenje mobilnih uređaja.

Foto: Pixabay

Predsednik Udruženja studenata i inženjera elektrotehnike IEEE BS gospodin Almedin Kavaz izjavio je da je reč o metalnoj konstrukciji visine oko 4,5 metara koja izgledom podseća na drvo. Na vrhu konstrukcije nalaze se 10 solarnih ploča pojedinačne snage 80W, tako da je ukupna instalisana snaga konstrukcije 800kW. Dodao je da ovo nije prvo ovakvo solarno drvo u svetu, ali da je po svom izgledu jedinstveno, a istakao je i da poseduje svu potrebnu opremu za punjenje uređaja kao što su mobilni telefoni, tableti, računari.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite životne sredine Kantona Sarajevo gospodin Čedomir Lukić istakao je da je realizacija ovog projekta predstavlja jedan od vidova iskorišćenja obnovljivih izvora energije. Naveo je da očekuje da će projekat doprineti podizanju svesti o zaštiti životne sredine, kao i da razvoj i korišćenje obnovljivih izvora energije doprinosi diverzifikaciji proizvodnje energije, povećanju konkurentnosti, otvaranju novih radnih mesta, podsticanju razvoja novih tehnologija i domaće ekonomije.

Osim za punjenje mobilnih uređaja, solarno drvo služi i kao javna rasveta jer ima instalisane štedljive LED sijalice u različitim bojama. Vrednost projekta iznosi 22.754,61KM, od čega je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite životne sredine Kantona Sarajevo obezbedilo 18.203,79KM, dok je ostatak obezbedilo Udruženje studenata i inženjera elektrotehnike IEEE BS, koje je i realizovalo projekat.

Sandra Jovićević

foto: energetika.ba