Postavljene platforme za gnežđenje pelikana u Specijalnom rezervatu „Pančevo oko”

Vesti | Region

Foto: JP Nacionalni parkovi Crne Gore

Nedavno su predstavnici JP Nacionalni parkovi Crne Gore -Nacionalni park Skadarsko jezero, ornitolog Nela Vešović Dubak, Šef Službe zaštite NP Skadarsko jezero Dražen Ivanović i nadzornici Kovačević Predrag i Bečanović Momir iz Službe zaštite, u saradnji sa ornitologom iz Prirodnjačkog muzeja, članovima NVO „Centra za zaštitu i proučavanje ptica” i volonterima, postavili platforme za gnežđenje pelikana u Specijalnom rezervatu „Pančevo oko”.

Ova aktivnost je usmerena ka konzeraciji vrste kroz obezbeđivanje mesta za gnežđenje. Upravo ovakvim pristupom kroz aktivnosti koje su definisane Programima upravljanja NP Skadarskog jezera od 2004. godine, Nacionalni parkovi Crne Gore su uspeli da nadomeste nedostajuća ostrva za pelikane koji su ujedno simbol ovog Parka

– Veoma je važno napomenuti da smo ovom metodom uspeli da omogućimo povećanje brojnosti ove vrste na jezeru koja prevazilazi i istorijske podatke vezane za cenzus pelikana, te sada u svakom trenutku možemo videti preko dve stotine jedinki u našem nacionalnom parku, istakla je Nela Vešović Dubak iz JPNPCG.

Ove godine platforme su obezbeđene u sklopu implementiranja projekta „Upravljanje močvarama i očuvanje kudravog pelikana u Mediteranskom basenu” finansiranog od strane MAVA fondacije i Francuske NVO „NOE Conservation”, i donacija „ZOO Ljubljana”, TO „Undiscover Montenegro”, Podgoričke banke, T-Com-a, NVO „Centra za zaštitu i proučavanje ptica” kojima se JP Nacionalni parkovi Crne Gore -NP Skadarsko jezero zahvaljuje na saradnji i razumevanju značaja očuvanja ove vrste i njenog staništa.

Milisav Pajević