Poslednji mužjak severnog belog nosoroga na samrti

Foto: Twitter @HelpingRhinos (screenshot)

Ovo je možda poslednja fotografija poslednjeg belog nosoroga.

Poslednji mužjak severnog belog nosoroga je veoma bolestan i njegovi pazitelji razmatraju opciju da ga uspavaju, što bi značilo potpuno istrebljenje njegove čitave vrste.

Sudan je severni beli nosorog koga čuvaju naoružani čuvari u centru za konzervaciju u Laikipiji, okrugu u Keniji.

Njegova vrsta brojala je više od 2000 jedinki 1960. godine, ali od tada izlovljavanje zbog njihovog roga gurnulo ih je na ivicu egzistencije i stavilo ih na listu kritično ugroženih životinjskih vrsta. Godine 1984. preostalo ih je samo 15.

Sudan živi sa preostale dve jedinke njegove vrste koje su obe ženke i obe pate od medicinskih stanja koje ih onemogućavaju da zatrudne.

Iz Nacionalne geografije izjavili su da je potrebno pravo čudo kako bi se ova vrsta spasila od istrebljenja.
Kada je Angalifu, drugi preostali mužjak uginuo 2014. godine Sudan je postao jedini preostali mužjak ove vrste.

Elodi Samper, marketing menadžer ovog konzervacionog kampa u Keniji izjavio je: “Pokušali smo da učinimo sve kako bismo ih naterali da se pare prirodnim putem. Kada je prvi put pokušao da zaskoči ženke rendžeri su ga navodili, ali to je bilo teško izvodljivo sa životinjom velikom kao što je nosorog. Sklonili smo ih zatvorenog prostora u polu-divlje okruženje kako bismo pobudili njihove prirodne instinkte. Parili su se nekoliko puta, ali taj čin nikada nije rezultiralo trudnoćom.“

Naučnici su se nadali da iskoriste spermu ovog poslednjeg mužjaka kako bi oplodili jajnu ćeliju neke od ženki a da kao surogat majku iskoriste južnog belog nosoroga koja je mnogo otpornija i češća vrsta.
Rog severnog belog nosoroga na crnom tržištu i dalje ima orgomnu vrednost, čak 50 000 dolara po kilu, veću vrednost od zlata ili kokaina.

Milan Zlatanović

Izvor: nationalgeographic