Poslednje pomeranje kazaljki 2021. godine

Vesti | Svet

Foto-ilustracija: Pixabay

Evropski parlament izglasao je ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena. Zemlje koje planiraju da zauvek ostanu na letnjem računanju vremena poslednji put će svoje kazaljke pomeriti u martu 2021., a oni koji planiraju da zauvek ostanu na zimskom računanju vremena u oktobru 2021. godine.

Direkcija za mere i dragocene metale saopštila je da će letnje računanje vremena u Srbiji početi 31. marta, kada će u 2 sata posle ponoći biti pomerene kazaljke za jedan sat unapred.

Direkcija je navela da će računanje vremena biti usklađeno sa vremenom u EU, zbog funkcionisanja jedinstvenog tržišta u Evropi, kao i pravilnog funkcionisanja sektora prevoza, komunikacije i industrije.

U Srbiji je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983. godine, a od 1996. godine sve zemlje Evropske Unije menjaju istovremeno svoje vreme. Mnoge države članice uspostavile su promenu vremena dva puta godišnje tokom sedamdesetih godina za vreme trajanja naftne krize, kao pokušaj uštede energije.

Ova odluka je godinama unazad predmet polemike, a oni koji su bili zagovornici ukidanja isticali su negativne posledice, među kojima i posledice po zdravlje.

Željka Vesić