POSLEDICE URAGANA HARVI: Očekuje se rast cena nafte, gasa, ali i hrane

Vesti | Svet | Goriva

Foto-ilustracija: Pixabay

Ovih dana, SAD je pogodio jedan od najžešćih uragana u skorijoj istoriji. Analitičari procenjuju da će posledice ove elementarne nepogode američku ekonomiju koštati preko 40 milijardi dolara, s direktnim gubicima većim od 20 milijardi.

Na berzama se narednih nedelja očekuju osetni poremećaji. Mnoge rafinerije su zatvorene, a gotovo petina proizvodnje nafte i gasa u Meksičkom zalivu je obustavljena. Pritom su snažni udari vetra i poplave prisilili na hiljade ljudi da napuste svoje domove.

Oluja je poharala jugoistočni Teksas i Meksički zaliv, udarivši u središte energetske industrije SAD-a, područje na kojem se nalazi gotovo polovina američkih rafinerijskih kapaciteta i petina proizvodnje nafte. Očekuje se da će zatvaranje rafinerija prouzrokovati trenutni snažniji skok cena gasa na američkom tržištu.

Hjuston, gde je voda preplavila saobraćajnice, takođe je sedište jedne od najvećih američkih luka. To je četvrti najveći grad u SAD, a dobit od okonomije u ovom gradu godišnje premašuje 500 milijardi dolara.

– Cene gasa u SAD porasle su oko 10 odsto od početka oluje, a očekuje se da u Teksasu u naredne dve nedelje dođe do skoka od još 20 ili 30 odsto. S obzirom na to da su isporuke pšenice i soje zaustavljene ili uspoprene, i hrana će poskupeti – ističe glavni ekonomista konsultantske kuće RSM US Džozef Brusuelas.