Posle „letova za nigde“ stižu krstarenja za istu „lokaciju“

Turizam

Foto-ilustracija: Pixabay

Pomerite se, „letovi za nigde“ – „krstarenja za nigde“ su  sledeća „in“ stvar u svetu putovanja i destinacija bezbednim od koronavirusa.

Singapur je najavio da će u novembru 2020. pokrenuti krstarenja koja zapravo ne posećuju nijednu luku.

Nacionalni odbor za turizam ovog grada-države udružio se sa dve linije za krstarenje i ugovorio početna putovanja, a kao prva dva broda koja će zaploviti za „nigde“ su „Svet snova“ kompanije Genting Kruz Lajns i „Kvant mora“ kompanije Rojal Karibijan Internešnl.

Ovo krstarenje će, međutim, izgledati sasvim drugačije od uobičajenog iskustva na moru.

Da bi osigurali higijenske protokole, brodovi će polaziti sa istog mesta i vraćati se na isto mesto, a od polaksa do povratka neće biti zaustavljanja ni u jednoj luci. Brodovi će raditi sa kapacitetom ne većim od 50 odsto i biće namenjeni samo stanovnicima Singapura.

„Ovaj pilot program krstarenja je dragocena prilika za sve kompanije jer imaju odrešene ruke u osmišljavanju celokupnog programa plovidbe. Na taj način svojim putnicima mogu da prirede nezaboravno iskustvo i povrate poverenje putnika u ovaj vid putovanja“, izjavio je je Kit Tan, izvršni direktor Singapurskog turističkog odbora.

Pored smanjenog opterećenja putnika i nepostojećih izleta, brodovi će se pridržavati strogih sanitarnih smernica, a putnici će morati da pokažu negativan koronavirus test pre ukrcavanja. Svež vazduh neprestano će cirkulistati brodom, a putnici će morati da nose maske dok borave izvan svojih kabina.

Foto-ilustracija: Pixabay

Plan ukrcavanja, kao i iskrcavanja, biće osmišljen tako da se spreči formaranje bilo kakvih redova i gužve među putnicima.

Stroge smernice se takođe odnose na ljude koji će raditi na brodu. Svi članovi posade moraće da prođu period izolacije  u svojim matičnim zemljama, zatim četrnaestodnevni karantin po dolasku u Singapur i zatim ih po ukrcavanju na brod čekaju redovna testiranjima.

Prvo krstarenje zakazano je za 6. novembar, a drugi kruzer će započeti svoje putovanje u  decembru.

Cenovnik i raspored aktivnosti koji očekuje putnike još nisu objavljeni. Međutim, ako je moguće ceniti po nedavnim „letovima za nigde“, očekuje se velika zainteresovanost za ovu vrstu putovanja i karte bi se mogle brzo rasprodati. Podsetimo da su karte za Kantasove sedmočasovne letove bez odredišta rasprodate za samo deset minuta.

Svima je jasno da su okoreli putnici željni novog pečata u pasošu i da im ne ide u prilog novo pooštravanje mera u vidu zatvaranja granica i redukovanog rasporeda letenja. Neke avio-kompanije su postle kreativne, pa tako Singapur Erlajns nudi obrok serviran u avionu parkiranom na samom aerodromu. Ponuda je vremenski ograničena, a rezervacije već uveliko pristižu.

Jovana Canić