Posle eksplozije u Rafineriji nafte Brod kvalitet vazduha u granicama normale

Vesti | Region

Foto-ilustracija: Pixabay

Situacija u Brodu sada je pod kontrolom, a nadležni utvrđuju uzrok eksplozije i požara koji se dogodio u utorak uveče u Rafineriji nafte Brod.

Uzrok eksplozije u kojoj je poginuo 33. godišnji Ljubo Patković, a još deset radnika povređeno i dalje nije poznat.

Ono što se zna jeste da su ekološki, tehnički i inspektori za zaštitu na radu i zaštitu od požara Republike Srpske izašli na lice mesta.

Iz Policije su saopštili da je izvršen uviđaj, a najvažnija informacija za stanovnike opštine Brod jeste da je kvalitet vazduha u granicama normale i da nema opasnosti po zdravlje stanovnika ove i susednih lokalnih zajednica.

Zvaničnici Republike Srpske uputili su saučešće porodici stradalog radnika, a predsednik Republike Milorad Dodik u razgovoru sa rukovodstvom Rafinerije nafte u Brodu uverio se da je sve pod kontrolom i da će biti preduzete neophodne mere da bi se sprečila i umanjila šteta.

Uzroke požara istraživaće novoformirana komisija za lokalizaciju i uklanjanje posledica havarije, saopšteno je iz „Optima grupe„.

Okolnosti požara istraživaće i veći broj inspektora Republike Srpske, koji su na terenu.

Rafineriju u Brodu posetio je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je rukovodstvu poručio da su im na raspolaganju svi republički organi, radi utvrđivanja svih činjenica i sanacije nastale štete.

Poručeno je da je reagovanje zaposlenih i nadležnih službi bilo brzo, adekvatno, u skladu sa procedurama i da su predupređene sve eventualne opasnosti od dalje eskalacije i eventualno, veće havarije.

– Radnici koji su radili imali su visok stepen samosvesti i odgovornosti, učinivši sve da preduzmu sigurnosne mere poput zavrtanja ventila da ne dolazi do dotoka gasa i ostalog. Rizikovali su živote da spreče opseg i širenje tog požara, istakao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Generalni direktor Rafinerije nafte u Brodu Andrej Neverov naglasio je da su isključena sva postrojenja, kotlovi, i dodao da se sve radi u skladu sa bezbednosnim procedurama.

Eksplozija je izazvala paniku i u susednom Slavonskom Brodu. Odmah su se pojavile i informacije da je vazduh zagađen i opasan po zdravlje i da se Savom širi naftna mrlja. Sve je to već juče demantovano.

Milisav Pajević