Posle dva meseca protesta obustavljena gradnja mini hidrocentrale u Štrpcu na Šar planini!

Početkom ove nedelje, posle duže od dva meseca protesta meštana, obustavljena je izgradnja mini hidrocentrale u Štrpcu, a bager koji je bio postavljen na mestu „Obe reke“ konačno je uklonjen. Međutim, pitanje nastavka gradnje i dalje ostaje nerešeno. Štrpčani navode da bi se izgradnjom ovog postrojenja ugrozila pijaća voda kojom se snadbeva lokalno stanovništvo i ekosistem, te zahtevaju da se obustavi gradnja, ali je konačna odluka na kosovskom Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja.

Foto: Wikipedia/strpce.com

Odluku o obustavi gradnje i uklanjanju bagera je doneo gradonačelnik Štrpca, zahvaljujući protestu građana, i u saradnji sa predsednikom Skupštine, potvrdio je za portal KoSSev jedan od organizatora protesta Dobrivoje Stevanović.

„Bager je uklonjen i spušten dole, nema nikakvih mašina na spornoj lokaciji“, navodi Stevanović i naglašava da je ipak konačna odluka na Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja.

„Ova odluka još nije definitivna i zavisi od Ministarstva kojem je podnet podnesak u pisanoj formi i čeka se da se poništi odluka o izgradnji mini hidrocentrale“, poručuje on.

Na pitanje da li zna kada će ta odluka biti doneta, navodi da „samo može da nagađa“.

Kako dalje ističe, podnesena predstavka u pisanoj formi podneta je i inspektoratu, kao i lokalnoj samoupravi – ispoštovane su sve pravne procedure.

U potrazi za odgovorom, novinari su se obratili zamenici kosovskog ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje Mileni Zdravković. Međutim, ona ih je „zbog nemogućnosti da danas da odgovor usled ličnih obaveza“ zamolila da je pozovu sutra.

Izgradnja ovog postrojenja obustavljana je i u prošlosti – 23. januara, zbog „zamućenja vode za piće u rezervoaru“, a samim tim i zbog „ugrožavanja vodosnabedvanja meštana“, a nakon što je Komunalni inspektorat Kosova to naložio kompaniji „Matkos grup“, koja je izvođač radova.

Međutim, deset dana kasnije, gradnja je nastavljena, a sa njom i protesti građana koji su poručivali da neće stati dok se ovo pitanje ne reši.

Problem građana Štrpca nastao je još 2013. godine kada je dozvolu za korišćenje zemljišta na lokaciji „Obe reke“ dala upravo SO Štrpce, „ne obazirući se na osnovne i glavne tačke zakona – da se koncesija ili dozvola ne sme dati kada je u pitanju izvorište pijaće vode ili bilo kakva rečica kojom se stanovništvo snabdeva“, tvrdi jedan od organizatora protesta Stojan Josimović. Međutim, 2016. naloženo je obustavljanje radova na neodređeno.

Krajem prošle godine, radovi su nastavljeni, a sa njima su tada i započeli protesti građana i potpisivanje peticije koju je potom, podržalo i opštinsko rukovodstvo, kao i gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić, njegovi saradnici, ministar Dalibor Jevtić i troje poslanika Srpske liste u Skupštini Kosova.

NP Šar planina je upisan u registar Republike Srbije, dok su kosovske institucije preuzele prostorije ovog nacionalnog parka na Brezovici u decembru 2015. Šara je proglašena nacionalnim parkom 1984, a u decembru 2012, prema kosovskim izvorima, proširen novim (kosovskim) zakonom o nacionalnom parku Šara. U okviru nacionalnog parka je i skijalište Brezovica.

Izvor: KoSSev