Poskupljenje električne energije za domaćinstva od leta?

Vesti | Srbija

Foto-ilustracija: Unsplash (Israel Palacio)

Prema podacima Svetske banke, kilovat-čas električne energije u Srbiji je među jeftinijima u Evropi. Od oktobra 2017. godine cene električne energije za domaćinstva i male potrošače u našoj zemlji su mirovale, a građanima, prema pisanjima srpskih medija, uskoro prete viši računi.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) će pristići u Beograd u petak 10. maja, a predvodiće je novi šef Jan Kes Martejn koji je na tom mestu zamenio Džejmsa Rufa. MMF će preporučiti da se cena električne energije od leta koriguje do pet odsto, a postoje indicije da će srpska strana insistirati na tome da poskupljenje bude niže, oko tri odsto, piše Blic.

U telefonskom razgovoru sa predstavnicima Misije smo saznali da s njihove strane neće biti bilo kakvih komentara dok se razgovori ne završe, tako da prve zvanične informacije ovim povodom mogu da se očekuju po okončanju dvonedeljne posete.

Pregovore sa ovom međunarodnom finansijskom organizacijom vodi Vlada Srbije. Javna preduzeća, među kojima je i Elektroprivreda Srbije (EPS) predstavljaju najavljenu temu susreta.