Poskupljenje električne energije tek sredinom 2015. godine

Srbija

aleksandar antic 2

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić izjavio je 1. decembra 2014. godine za RTS da cena električne energije neće biti povećana do sredine sledeće godine. On je dodao da će se do ekonomske cene električne energije doći kroz nekoliko godina, u skladu sa platežnom moći građana. Takođe je istakao da je ova godina jedna od retkih godina u kojoj nije bilo poskupljenja električne energije.

Kada je reč o gorivu, istakao je da je dolar obračunska valuta za naftu i da je zbog njegovog rasta cena nafte u Srbiji smanjena tek prošle nedelje. Dodao je i da će cena nafte u Srbiji biti smanjena ako to bude slučaj i na svetskom tržištu.

Prema rečima gospodina Antića u Srbiji postoje dovoljne količine gasa za stanovništvo, daljinske sisteme i privredu, dok se prve isporuke uglja iz kopa „Tamnava-Zapadno polje“ mogu očekivati tek nakon 20. decembra. On je dodao da će do kraja ove godine u RB „Kolubara“ proizvodnja biti povećana za 10 hiljada tona uglja dnevno.

Ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić izjavio je i da je Nadzorni odbor EPS-a smenjen zbog toga što je funkcionisao u nepotpunom sastavu. On je istakao da će novi Nadzorni odbor EPS-a zajedno sa resornim ministarstvom i menadžmentom imati zadatak reorganizacije ovog javnog preduzeća.

Sandra Jovićević

foto: naslovi.net