Posetioci napravili ekološki mural na Egzitu

Vesti | Srbija | Upravljanje otpadom

Foto: promo

Posetioci muzičkog festivala Egzit napravili su neverovatan mural koristeći samo limenke.

Mural pod nazivom Pixalate napravljen je od čak 2000 limenki i prikazuje devojku koja simolizira slobodu, što je tema ovogodišnjeg Egzita. Mural je dugačak preko 6 metara.

Ovo je jedan u nizu od ekoloških projekata Exit fondacije i Recan fondacije koji nas podsećaju na važnost očuvanja životne sredine.

Limenke su najpogodnije za reciklažu jer su 100% reciklabilne, to znači da od reciklaže jedne limenke dobijemo jednu limenku.

Reciklaža je najmlađa industrijska grana u Srbiji i jedina koja u vreme svetske ekonomske krize, prema zvaničnim podacima, beleži rast. O tome najbolje govori podatak da je u protekle tri godine u ovoj industriji zaposleno više od 10.000 ljudi.

U Srbiji danas postoji 2.200 firmi koje se bave sakupljanjem i reciklažom otpada, što je u odnosu na 2009. kada ih je bilo 200, ogroman napredak.

Pored stručnjaka, inženjera i ekologa, reciklažna industrija upošljava i sakupljače sekundarnih sirovina širom zemlje, koji često potiču iz marginalizovanih društvenih grupa, pruža im socijalnu zaštitu i uključuje ih u legalne tokove.

Najznačajnije reciklerske i sakupljačke firme nedavno su osnovale Udruženje reciklera Srbije. Cilj je da se kroz zajedničke aktivnosti zaštite interesi reciklera i sakupljača, promovišu načela zaštite životne sredine, ali i da se kroz partnerski dijalog sa Vladom Srbije nastavi razvoj reciklažne industrije.

U izveštaju Evropske komisije navodi se da je Srbija postigla napredak u oblasti upravljanja otpadom. Ciljevi Srbije u toj oblasti određeni su njenim opredeljenjem za članstvo u EU i rokovi za njihovo ostvarenje definisani su Strategijom upravljanja otpadom. Grupa propisa EU kojima se reguliše oblast upravljanja otpadom jedna je od najrazvijenijih u okviru grupe propisa u oblasti životne sredine. A pored sprečavanja proizvodnje otpada, oni predviđaju da se otpadni materijali ponovo koriste, recikliraju ili koriste kao izvor energije.

Milan Zlatanović