Posetili smo kongres „Održiva arhitektura – energetska efikasnost“ (FOTO)

Srbija | U zgradarstvu

Foto: Eko kuća

Tokom petka i vikenda, posetili smo međunarodni kongres Održiva arhitektura – Energetska efikasnost, koji je održan u prostorijama Jugoslovenske kinoteke u Beogradu.

Pojam održivosti danas se naširoko koristi u svetu, i prožima se kroz različite oblasti inženjerstva, a njegova suština se ogleda u preklapanju ekonomije, sociologije i ekologije. Primenjena u arhitekturi, odživost podrazumeva tranziciju iz antropične arhitekture, karakteristične za brojne metropole, ka arhitektonskim rešenjima koja uključuju upotrebu prirodnih i recikliranih materijala, novih oblika i obnovljivih izvora energije, a primena ovih rešenja smanjuje zagađenje, čuva resurse i prirodu.

Foto: EP

Kao jedan od pionirskih događaja u našoj zemlji posvećenih ovom aspektu energetske efikasnosti i održivog razvoja, kongres je učesnicima pružio priliku da se upoznaju sa svetskim aktuelnostima u arhitekturi kroz održiv i ekološki pristup dizajnu i projektovanju. Otvorivši kongres pred punim holom Kinoteke, u petak u večernjim časovima, glavni organizator i naš poznati arhitekta, Vladimir Lovrić, predstavio je goste i predavače na kongresu. Poznata imena iz sveta arhitekture koja su za vikend gostovala u Beogradu su: Einar Jarmund iz Norveške, Mischa Witzman iz Francuske, Georg W. Reinberg iz Austrije, Taro Tsuruta iz Velike Britanije, Hans Murman iz Švedske, László Földes iz Mađarske, Alessio Battistella iz Italije, Kristoffer Tejlgaard iz Danske, Petra Ostanek iz Slovenije, Ljubomir Miščević iz Hrvatske, a jedan od predavača bio je i Dušan Ignjatović sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Foto: EP

Tokom izlaganja i radionica, učesnici su imali priliku da od predavača čuju informacije o zgradama otpornim na klimatske promene, primeni prirodnih izolatornih materijala poput čička, konceptu zajedničkog stanovanja u slučaju vanrednih situacijama i pasivnim kućama. Takođe, bilo je reči o primeni energetske efikasnosti u arheološkom nalazištu Lepenski Vir, ali i o prvim pasivnim kućama, sagrađenim 1981. u Jugoslaviji.

Foto: EP

Tokom trajanja kongresa, akcenat je bio na obrazovanju mladih – studenata i diplomaca arhitekture, koji su uvidelu da je ekologija održiv izbor za budućnost. Međutim, u Sali Kinoteke mogle su se ovih dana sresti i arhitekte sa višegodišnjim iskustvom, koji su u konceptu održivosti prepoznali ljubav prema prirodi.

(M.N)