Poseta svetskih stručnjaka iz oblasti životne sredine važna za AP Vojvodinu

Vesti | Srbija

Pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić primio je prošlog četvrtka dobitnika Nobelove nagrade za mir za doprinos u oblasti klimatskih promena, prof. dr Rikarda Valentinija sa italijanskog Univerziteta u Viterbou i eksperta Ujedinjenih nacija, prof. dr Ivana Ivanoviča Vasenjeva sa Ruskog državnog poljoprivrednog univerziteta Timirjazev u Moskvi.

Foto: Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine

Eminentni svetski stručnjaci u oblasti životne sredine i klimatskih promena u Srbiji borave na poziv Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu Univerziteta u Novom Sadu.

Galić je istakao značaj ove posete, ne samo za Institut i akademsku zajednicu, nego i za pokrajinu Vojvodinu i državu Srbiju, jer su klimatske promene jedna od najvažnijih tema današnjice.

U razgovoru je istaknuto da klimatske promene i zagađenje životne sredine ne poznaju granice, te da je neophodno da se zajednički nastupa u rešavanju ovog globalnog problema.

Profesor Valentini je istakao odličnu saradnju sa novosadskim Institutom za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu, i naglasio da u Vojvodini postoji značajan potencijal za pošumljavanje, koje je bitno u borbi protiv klimatskih promena.

On je dodao da je važno da se stručnjaci u ovoj oblasti povežu, da rade na zajedničkim projektima, i ponudio podršku u uspostavljanju saradnje italijanskih i srpskih institucija.

Sekretar Galić je naglasio da Pokrajinska vlada apsolutno prepoznaje značaj pošumljavanja za umanjenje štetnosti klimatskih promena, i najavio da je u pripremi deklaracija o zaštiti životne sredine, koja će se, između ostalog, baviti pošumljavanjem AP Vojvodine.

Profesor Vasenjev je naglasio da postoje brojni rizici vezani za životnu sredinu, te da je razmena znanja i iskustva, pre svega u primeni novih tehnologija za monitoring, neophodna kako bi se ti rizici sveli na minimum.

Milisav Pajević