Poseta delegacije Vinfrida Krečmana: Zeleni „Stattwerk“ soliter – ideja za budućnost

Vesti | Srbija

Foto: Stattwerk

„Stattwerk“, Beograd je ugostio delegaciju Baden Vitemberga predvođenu predsednikom pokrajine Vinfridom Krečmanom, a među članovima bio je i državni sekretar u pokrajinskom Ministarstvu za zaštitu životne sredine, klime i energetski sektor, dr Andre Bauman. „Stattwerk“ tim je ovom prilikom gostima iz Nemačke predstavio projekat prvog energetski efikasnog solitera sa zelenim fasadama u Srbiji, koji će biti realizovan na Zelenom vencu.

Projekat „Stattwerk“ zelenog solitera u Beogradu pobudio je pažnju stručne javnosti u matičnom Štutgartu, zbog čega je vlasnik kompanije Miraš Mirašević pozvan da bude član delegacije koju čini oko 100 privrednika iz Baden Vitemberga, a koju predvodi Vinfrid Krečman. Predsednik jednog od ekonomski najuspešnijih evropskih regiona je sa delom delegacije posetio „Stattwerk“ kancelariju na Zelenom vencu i bliže se upoznao sa konceptom budućeg eko centra.

– Zeleni ’Stattwerk’ soliter u Beogradu je ideja za budućnost. Ovaj projekat može postati simbol za podizanje svesti u oblasti životne sredine u Srbiji. Istovremeno svedoči o dobroj saradnji između Baden Vitemberga i Beograda – istakao je Vinfrid Krečman.

Foto: Stattwerk

– Veliko nam je zadovoljstvo što smo imali priliku da ugostimo delegaciju ovakvog značaja u našoj kancelariji. Izuzetno nam je drago što je predsednik Krečman pokazao interesovanje za ’Stattwerk’ eko-centar i izdvojio vreme da se upozna sa detaljima našeg inovativnog projekta.

Ova poseta je izuzetno značajna za produbljivanje saradnje u oblasti zaštite životne sredine i ekološki orijentisanog poslovanja između Srbije i Baden Vitemberga. Drago nam je što se širi krug podrške za naš zeleni poduhvat – ističu u „Stattwerk-u“.

Sekretar u pokrajinskom Ministarstvu za zaštitu životne sredine, dr Bauman, je, prema sopstvenim rečima, oduševljen projektom „Stattwerk“ eko-centra: „Vertikalne bašte rashlađuju gradsku klimu, umanjuju buku i upijaju zagađujuće čestice iz vazduha. Imajući u vidu klimatske promene i sve više temperature u gradovima, potreba za ovakvim projektima je velika. ’Stattwerk’ zgrada će zahvaljujući obnovljivim izvorima energije biti energtski samoodrživa. Ovde nastaje arhitektura budućnosti, koja je potrebna našim gradovima“, izjavio je dr Bauman i istakao značaj eko-hab-a koji će biti deo sadržaja „Stattwerk“ zgrade: „Eko-hab kao mesto budućih susreta start-up-ova i inicijativa može biti ključno mesto za energetsku efikasnost i održivi razvoj, ne samo u Beogradu i Srbiji, već i šire.“

„Stattwerk“ tim će u prvoj polovini maja prikazati svoje idejno rešenje za projekat prvog energetski efikasnog solitera sa zelenim fasadama koji će biti realizovan na Zelenom vencu, rekonstrukcijom nekadašnje zgrade „Beobanke“. Istom prilikom biće predstavljena i inovativna android i IOS aplikacija „Biotop“, autorski projekat nastao u saradnji sa studentima Fakulteta za medije i komunikacije.