Poseta delegacije SAD Srbiji

Foto-ilustracija: Pixabay

Na poziv ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana, privredno-politička delagacija savezne države Merilend iz SAD, boraviće u Srbiji u periodu od 15. do 20.oktobra 2017.godine. Pored ministra Gorana Trivana, domaćini delegacije su i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i ministar privrede Goran Knežević.

Na čelu privredno-političke delegacije, koja će boraviti u Srbiji je državni sekretar Merilenda g-din Džon Vobensmit sa zamenikom državnog sekretara g-dinom Luisom Borundom, sekretarom za životnu sredinu g-dinom Benom Gramblsom i sekretarom za prirodne resurse g-dinom Markom Beltonom. Delegacija iz Merilenda predvodi predstavnike deset uspešnih kompanija koje posluju u oblasti životne sredine.

Delegacija će tokom svoje posete razgovarati sa najvišim zvaničnicima Republike Srbije. Tokom svog boravka posetiće gradove Novi Sad i Niš, gde će im se prezentovati investicioni potencijali i kapitalni projekti ovih gradova iz oblasti životne sredine.

Država Merilend, u pogledu zaštite životne sredine i zaštite prirode, jedna je od dve najnaprednije države unutar SAD, pa je izuzetno poželjno razviti različite modele saradnje i preuzeti dobra iskustva u ovim oblastima. Država Merilend je takođe poznata i po brojnim kompanijama koje posluju u sektoru zaštite životne sredine koristeći nove i čiste tehnologije.

Poseta privredno-političke delegacije Merilenda je rezultat razgovora koje je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan vodio pre nekoliko meseci tokom boravka u SAD, gde su brojne američke kompanije iskazale veliko interesovanje za ulaganje u Srbiju.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević