Posečeno 40 stabala gelegunje na Paliću

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Foto: Subotica.com

Oko 40 stabala američkog koprivića, u narodu poznatijeg kao gelegunja, uklanja se iz Aleje hrastova na Paliću koja se nalazi pod trećim stepenom zaštite. Iz JP „Palić-Ludaš“ objašnjavaju da je reč o invazivnoj vrsti, koja je svojim razvojem ugrozila pravilan razvoj autohtone vrste, hrasta lužnjaka, te da će na mestu izvađenih stabala naredne godine biti posađene nove sadnice manjeg rasta.

Kako je objasnila Tanja Jotanović, organizator podizanja i održavanja zelenih površina u JP „Palić-Ludaš“, uklanjaju se samo ona stabla gelegunje čije su krošnje natkrivale krošnje hrasta lužnjaka i tako sprečavala njegovu osunčanost i pravilan razvoj. Problem predstavlja i to što su, zbog svoje rasprostranjenosti, gelegunje crpile hranjive materije iz zemljišta koje su potrebne i drugim stablima u Aleji.

„Ono što je u vezi sa ovom invazivnom vrstom vrlo aktuelno svake godine, jeste da ima izuzetno visoku moć generativnog razmnožavanja, ona obilno plodonosi, ima izuzetnu klijavost semena i iz tog razloga u Parku prirode „Palić“ predstavlja ugrožavajući faktor, jer svojim razvojem ugrožava razvoj autohtonih vrsta. Baš po pitanju hrasta lužnjaka, problem je što je svojom krošnjom gelegunja umanjila osunčanost stabala hrasta lužnjaka i ona su se neravilno razvila i formirala asimetrične krošnje“, objasnila je Jotanović.

Prema njenim rečima, ova redovna aktivnost JP „Palić-Ludaš“ nije usmerena samo na uklanjanje invazivnih vrsta, već i na revitalizaciju koja će se odvijati etapno, tako da ne naruši ekološku i estetsku funkcionalnost Velikog parka, koji je deo zaštićenog područja Parka prirode „Palić“. Zbog toga je preduzeće pripremilo i plan sadnje, koji bi trebalo da se realizuje naredne godine.

Foto: Subotica.com

„Planom je predviđeno ozelenjavanje Parka, dakle sadnja novih sadnica i u izboru su vrste koje su autohtone, a mogu da dođu u obzir i dekorativne autohtone vrste i to one koje će formirati stabla nižeg rasta koja neće ugroziti razvoj već postojećih hrastova lužnjaka“, rekla je Jotanović.

Podsetimo, sredinom prošle godine je u Jezerskoj ulici, jednoj od najlepših i najfrekventnijih na Paliću, takođe izvađen drvored američkog koprivića zbog toga što su, kako je tada rečeno iz JP „Palić-Ludaš“, stabla bila u vrlo lošem stanju da su predstavljala pretnju po bezbednost prolaznika i materijalnih dobara. Na njihovom mestu, u novembru prošle godine su posađene sadnice klena i poljskog jasena, a iz JP „Palić-Ludaš“ kažu da će u naredne dve nedelje uklanjanje invazivnih vrsta i revitalizacija biti nastavljena u Ulici Jožefa Hegediša.

Izvor: Subotica.com