Portugalija želi da pomogne Srbiji u zaštiti životne sredine

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan sastao se sa ambasadorom Portugalije u Srbiji Augustom Peišotom i generalnim direktorom portugalske kompanije EFACEC Fernandom Fereirom.

Ambasador Portugala je rekao da je Republika Srbija najvažnija zemlja regiona čije se priključenje očekuje u Evropskoj uniji. Ukazao je da su Portugalija i Srbija dve prijateljske zemlje i da zbog značaja i važnosti zaštite životne sredine u procesu EU integracije Srbije, Portugalija želi da pomogne Srbiji u toj oblasti.

Ministar Goran Trivan je zahvalio na interesovanju i dosadašnjoj saradnji i istakao važnost jačanja odnosa i buduće saradnje Srbije i Portugalije u oblasti zaštite životne sredine. On je rekao da nam je u rešavanju glavnih izazova u sektoru zaštite životne sredine, značajno iskustvo i praksa Portugalije koja je po veličini i broju stanovnika približna Srbiji. Ukazao je da nam je za dostizanje evropskih standarda u oblasti zaštite životne sredine, značajno da se kroz javno–privatno partnerstvo podrže projekti lokalnih samouprava u preradi otpada, otpadnih voda, boljeg kvaliteta vazduha. Ministar Trivan je rekao da su Srbiji potrebna postrojenja za preradu svih vrsta otpada, ali da je MZŽS odlučno u stavu da se mogu uvoziti samo tehnologije koje ispunjavaju najviše ekološke standarde.

Gosti su izrazili zainteresovanost da podele znanje i iskustva Portugalije u oblasti zaštite životne sredine. Ukazali su da žele da pruže pomoć kroz investiranje u projekte, posebno u oblasti otpada i otpadnih voda, u kojima bi učestvovala portugalska kompanija EFACEC. Ta kompanija već 70 godina posluje u preko 65 zemalja sveta u električnoj struci (motori, generatori, transformatori i električna oprema), a posebno je fokusirana na menadžment u oblasti zaštite životne sredine, gde investiraju u projekte tretmana otpada i otpadnih voda.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević