Poplave ne jugu Srbije, proglašena vanredna situacija u tri opštine

Vesti | Srbija

Kiša koja bez prekida pada 24 sata izazvala je pojavu bujičnih potoka koji prave velike probleme na jugu naše zemlje. Pojedina naselja su poplavljena, mnoga seoska domaćinstva nemaju struju, a zbog izlivanja reka u opštinama Doljevac, Bojnik i Vlasotince proglešena je vanredna situacija.

Usled izlivanja Torinskog potoka, vatrogasci-spasioci preventivno su evakuisali 16 osoba iz sela Šainovac kod Doljevca sa tri lokacije, dok su u naseljenom mestu Kacabać kod Bojnika evakuisane dve osobe iz stambenog objekta, dve osobe iz vozila u naselju Pridvorica i dva lica u selu Kosančić, od kojih je jedno nepokretno, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Kako prenose Južne vesti, na teritoriji Niša došlo je do izlivanja Suvodolskog potoka i Gabrovačke reke, dok se u mestu Levosoje kod Bujanovca izlila reka Slatina, a upotrebom mehanizacije voda je preusmerena i sprečeno je plavljenje kuća.

U Novom Naselju kod Bujanovca, nakon izlivanja Lopardinskog potoka,  vatrogasci-spasioci crpe vodu iz 10 porodičnih kuća.

U Bujanovcu i okolnim selima izlile su se Trnovačka reka i Binačka Morava. Za saobraćaj je zatvoren most koji iz Bujanovca vodi ka Bujanovačkoj Banji, prenosi RTS.

Za sada je gradski štab za vanredne situacije obezbedio tri bagera, koji intervenišu na najugroženijim mestima, u Bujanovačkoj Banji, Novom Naselju, Lopardincu i Žiželjici.

Situacija je teška i u pirotskom kraju, voda se izliva iz kanala, dok ljudi peskom pokušavaju da spreče da voda prodre u kuće. 

Teška situacija je i u selu Rsovci na Staroj Planini, gde meštani evakuišu stoku iz obora. Voda se izlila i u srpskim sredinama centralnog dela Kosova i Metohije, gde je poplavljeno više domaćinstava. Poplavljeni su delovi Gračanice, Lapljeg Sela, Donje i Gornje Gušterice, Preoca, Lepine, Skulaneva, Livađa, Ugljara, Kuzmina.

Došlo je i do prekida saobraćaj na magistralnom putu Leskovac–Vlasotince  i to zbog izlivanja kanala Bučan, a obustavljen je i železnički saobraćaj na deonici pruge Pirot – Sukovo, između Niša i Dimitrovgrada.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije i vatrogasno-spasilačke ekipe su na terenu i pomažu stanovništvu.

Energetski portal