Pooštrena kontrola upotrebe plastičnih kesa u Beogradu

Foto-ilustracija: Unsplash (Morgan Vander Hart)

Sekretarijat za inspekcijske poslove grada Beograda podseća pravna i fizička lica koja se na teritoriji Beograda bave maloprodajom da je 1. januara ove godine stupila na snagu Odluka o uslovima korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje roba i usluga na osnovu koje je zabranjeno korišćenje plastičnih kesa na teritoriji grada Beograda.

Sva pravna i fizička lica obavezna su da poštuju ovu odluku i da kupcima ponude cegere, papirne ili biorazgradive kese u skladu sa Odlukom o uslovima korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje roba i usluga. Prema izveštajima sa terena većina trgovaca počela je sa primenom odluke, ali nažalost postoje i oni koji misle da mogu da rade po starom.

Gradske i opštinske komunalne inspekcije počeće od 8. januara kontrolu primene odluke. Biće kontrolisane gradske pijace, maloprodajni objekti, kako trgovinskih lanaca tako i pojedinačni, a posebno piljare na koje su se tokom prvih dana 2020. godine građani žalili da ne poštuju odluku.

Tokom januara, inspektori će vršiti kontrolu primene odluke, a prekršioce će upozoravati bez kažnjavanja. Cilj je da se odluka poštuje, a ne da se po svaku cenu naplaćuju kazne. Maloprodajni objekti za koje bude utvrđeno da ne poštuju odluku biće češće predmet kontrole. Pored toga, imena i adrese maloprodajnih objekata koji je ne budu poštovali redovno će biti objavljivani, kako bi građani znali ko ne poštuje odluku koja je u interesu svih građanki i građana Beograda i očuvanja životne sredine.

Izvor: Grad Beograd