Ponovno otvoreno nuklearno postrojenje Irana

Vesti | Goriva | Nuklearna energija

 

Foto: Energetika.ba

Foto: Energetika.ba

Iran je ponovno otvorio nuklearno postrojenje koje nije radilo devet godina u okviru priprema Teherana za povećanje kapaciteta za obogaćivanja uranijuma ako nakon povlačenja SAD- a propadne sporazum sa svetskim silama o njegovom nuklearnom programu, objavila je Iranska agencija za atomsku energiju (AEOI).

Napetosti između SAD- a i Irana su se pojačale nakon što je predsednik Donald Tramp povukao Wašington iz nuklearnog sporazuma iz 2015. po kojem je Iran ograničio svoj program obogaćivanja uranijuma kako bi ublažio strahove da te njegove aktivnosti mogu biti iskorišćene za razvoj nuklearnog oružja.

Evropske potpisnice pokušavaju spasiti sporazum ali iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamenei je AEOI-u ovoga meseca naredio da počne pripreme za unapređenje kapaciteta za obogaćivanje uranijuma za slučaj da evropski napori propadnu.

AEOI je rekao da je po Hameneijevom nalogu ponovno pokrenuto nuklearno postrojenje za proizvodnju uranijuma heksafluorida koji se koristi u procesu obogaćivanja uranijuma te da je tamo već isporučena određena količina “žutog kolača”, odnosno pročišćenog koncentrata uranijumove rude.

Iranski je potez simboličan i dopušten po sporazumu koji omogućava Teheranu da obogaćuje uranijum na 3,67 posto, što je mnogo manje od 90 posto koliko je potrebno za proizvodnju oružja.

Energetika.ba / Hina

Milisav Pajević