Ponovno izlivanje crvene tečnosti u Dunav

kej-izlivanje-crvena-tecnost-novi-sad-24-07-2015_660x330U utorak 4. avgusta 2015. godine na kanalizacionom ispustu CG2 na Beogradskom keju u Novom Sadu ponovo se izlila crvena tečnost u Dunav.

Predstavnik JKP „Vodovod i kanalizaija“ iz Novog Sada gospodin Davor Santrač saopštio je da ekipe ovog preduzeća nisu stigle da uzmu uzorke izlivene materije zbog toga što je već prestalo oticanje kada su došle. On je dodao da je uzorak vode ipak uzet, kao i da će sledeće nedelje biti objavljeni rezultati.

Gradonačelnik Novog Sada gospodin Miloš Vučević izjavio je da je neophodno što pre otkriti odgovorne za ova izlivanja i propisno ih kazniti.

Podsetimo, 24. jula 2015. godine crvena tečnost se prvi put izlila u Dunav. Nakon nedelju dana objavljen je izveštaj Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Bakteriološkim analizama utvrđeno je fekalno zagađenje (Escherichia coli), dok biološka analiza potvrđuje zagađenje iz celokupnog kanalizacionog sistema neprečišćene otpadne vode. Mikroskopskim pregledom sedimenta vode, inače nestandardnom procedurom u analizi otpadnih voda, utvrđeno je prisustvo eritrocita i leukocita odnosno krvi.

Prethodnu vest i izveštaj Instituta za javno zdravlje Vojvodine možete pročitati na sledećem linku.

Sandra Jovićević

foto: rtv.rs (Daniel Mandić)