Pomozite plažama, otvorite flašu piva!

Srbija

Foto-ilustracija: Pixabay

Zvuči neverovatno, ali je istina!

Čak 2/3 svetskih plaža je ugroženo zbog masovne upotrebe peska u građevinskoj industriji.

Novozelandska pivnica DB koristi mašinu koja pretvara praznu pivsku flašu u pesak koji posle može da se koristi kao materijal prilikom izgradnje stambenih objekata.

Zahvaljujući ovom sistemu reciklaže, pesak ostaje tamo gde mu je mesto – na plaži.

Samo na Novom Zelandu godišnje se na deponiju pošalje 60.000 tona stakla. Na ovaj način staklo ne stiže do deponije, već nastavlja svoj put – u drugačijoj formi, tamo gde je potrebnije.

Pesak se ne koristi samo u građevinskoj industriji, već i prilikom pravljenja elektronskih komponenti, ali i prilikom izrade faramceutskih proizvoda. Vrsta koja se nalazi u pustinjama nije odgovarajućeg oblika, pa je zato sva pažnja usmerena na morski pesak.

Međutim, njegova potražnja je tako velika da sama priroda ne stiže da je nadoknadi.

Pesak je najeksploatisaniji prirodni resurs na planeti, posle vode, zbog čega su svi i pozdravili pomenutu mašinu za pesak koja na taj način stvara održivu zamenu za pesak u prirodi.

Potrebno je samo pet sekundi da se uklone čestice prašine, etiketa i drugi plastični delovi da bi se proizvelo 200 grama upotrebljivog peska. Čep se uklanja pre ubacivanja boce u mašinu.

Foto-ilustracija: Pixabay

Ove mašine su pogodne i za upotrebu u barovima i restoranima, jer imaju veliki stakleni prozirni deo koji omogućava ljudima da odmah vide rezultat njihove reciklaže.

Za DB pivaru ovo nije prvi projekat u oblasti zaštite životne sredine, oni su sproveli i uspešnu kampanju pri kojoj se od pivskih otpadnih proizvoda proizvodilo biogorivo.

Današnji proizvođači piva pronalaze razne načine za održivo poslovanje – od korišćenja kišnice tokom pripreme piva, do pretvaranja otpada (poput ambalaže) u jestive proizvode kako bi se sprečila eventualna povreda morskih životinja, ukoliko bi se otpad našao u vodi.

Dok čekamo da se mašine poput ove pojave kod nas, možemo samo da zavidimo ljudima koji pijuckaju piće uz „mirnu savest“ jer tako zapravo pomažu planeti.

Jovana Canić