Polovinu električne energije u svetu do 2050. godine proizvodiće solarne i vetroelektrane

Nova godišnja analiza Bloomberga, pod nazivom New Energy Outlook 2018, na temelju podataka od 65 stručnjaka za energetiku s 12 velikih svetskih tržišta, predviđa kako će se razvijati tržište električne energije do sredine ovog stoleća.

Fokusirajući se na trendove koji diktiraju razvoj tržišta i poslovne modele u ovom sektoru, kao i sve veću potražnju za električnom energijom koja dolazi od električnih automobila, stručnjaci su izradili projekciju razvoja do 2050. godine.

Prema njihovim predviđanjima, do tada će polovinu električne energije u svetu proizvoditi solarne i vetroelektrane, a glavni trend koji će pokretati ovakav rasplet događaja biće pad cena struje iz ovih obnovljivih izvora, kao i sve jeftinije baterije za upotrebu tako dobivene energije.

Ugalj će, kao izvor energije, do 2050. godine pasti na tek oko 11 posto učešća u svetskoj proizvodnji (sa trenutnih 38 odsto).

Trošak izgradnje fotonaponskih elektrana pašće do tada za 71 posto, predviđaju Bloombergovi stručnjaci, dok će izgradnja vetroelektrana pojeftiniti za 58 procenata.

Kako su ovakve elektrane već sada jeftinije od onih na ugalj i gas, dodatno će pojeftinjenje dovesti do snažne ekspanzije korišćenja obnovljivih izvora, prenosi Bug.hr.

Jedini neobnovljivi izvor energije koji će rasti po značaju do 2050. godine trebao bi biti gas, koji će se više nego do sada koristiti u Kini i Indiji.

Do 2050. godine električni bi automobili trebalo povećati potražnju za električnom energijom, pa će na njih odlaziti oko devet odsto svetske proizvodnje, odnosno nešto manje od 3,500 TWh godišnje.

Izvor: Energetika.ba

Milisav Pajević