Poljska jednoglasno usvojila zakon o vetrolektranama na moru

Vesti | Svet

Foto-ilustracija: Pixabay

Poljski parlament jednoglasno i bez ikakvih amandmana je usvojio svoj prvi zakon o vetroelektranama na moru koji će stupiti na snagu 1. februara. Novi zakon detaljno opisuje šemu subvencija i pojednostavljuje administrativne i zakonske procedure u cilju podsticanja razvoja vetroelektrana na moru.

Kako je najavljeno u prvoj fazi biće dodeljena finansijska podrška za 5,9 GW kapaciteta i za ovu pomoć može se prijaviti do 30. juna 2021. godine.

Poljski planovi za razvoj vetroelektrana na moru veoma su ambiciozni. Tako do 2030. godine planiraju da instaliraju 3,8 GW kapaciteta, 10 GW do 2040. i 28 GW do 2050. i to bi ovu zemlju učinilo najvećim proizvođačem energije iz vetroelektrana na Baltičkom moru, piše WindEurope.

Ova zemlja trenutno nema vetroelektrane na moru i u velikoj meri koriste fosilna goriva, tako je u 2019. godini više od 70 odsto električne energije dobijeno iz uglja, 10 odsto iz gasa ili nafte.

Poljska želi da postane ekonomija sa niskim emisijama, njihov Nacionalni energetski i klimatski plan (NCEP) vetroelektrane na vodi navodi kao ključnu tehnologiju koja će pomoći da se značajno smanji emisija ugljen dioksida (CO2).

“Zakon o vetroelektranama na moru stvoriće desetine hiljada novih radnih mesta i izgradiće snažnu pomorsku industriju koja će pomoći revitalizaciju brodogradilišta i luka”, kaže Kamila Tarnacka, potpredsednica Poljskog udruženja za energiju vetra PSEV.

Kako objašnjava energetski potencijal Baltičkog mora je ogroman i uslovi u poljskom delu najbolji su za izgradnju vetroelktrana na moru.

Energetski portal