Poljoprivrednici traktorima krenuli na protest u Hag

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto: Twitter (screenshot)

Saobraćaj na holandskim putevima danas, 1. oktobra, potpuno je blokiran jer su holandski poljoprivrednici krenuli traktorima prema Hagu, gde je planirano okupljanje na demonstracijama. Poljoprivrednici će štrajkovati jer su, kako kažu, bez potrebe predstavljeni kao krivci za zagađenje azotom, kao i za zlostavljanje životinja.

Zagađenje azotom trenutno je primaran politički problem u Holandiji. Za najveću emisiju azota okrivljena je poljoprivredna industrija, zbog čega su se poljoprivrednici žestoko pobunili. Smeta im, takođe, što ih okrivljuju za nedozvoljeno držanje velikog broja životinja i što ih posmatraju kao zlostavljače životinja.

Zato se preko 10.000 poljoprivrednika okupilo kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo. Tvrde da se ovim poslom bave upravo zato što vole i cene prirodu i žele da im se ukaže potrebno poštovanje. Uprkos tome, političari, mediji i aktivisti ih predstavljaju u drugom svetlu.

Foto: Twitter (screenshot)

Ulice su potpuno blokirane i putevi su jedva prohodni. Preko 1.000 kilometara puta je zakrčeno pojačanim saobraćajem, što je dodatno otežano kišnim vremenskim uslovima. Ljudi koji su se našli na putevima opisali su jutrošnju situaciju kao jednu od najgorih u saobraćuju u istoriji zemlje.

Gradsko veće Haga dalo je odobrenje da se u gradu pojavi 75 traktora, dok će ostali biti preusmereni na druge lokacije.

Za sada je zabeleženo da je minimum jedan vozač uhapšen jer se kretao srednjom trakom kako bi izbegao blokade na putu.

Jelena Cvetić