Poljoprivredni sajam – agrobiznis centar regiona

Vesti | Srbija

68slika1Međunarodni poljoprivredni sajam, biće održan od 14. do 20. maja u Novom Sadu, a na toj manifestaciji predstaviće se oko 1.500 izlagača iz 60 zemalja i najznačajniji domaći privrednici iz oblasti agrara i grana koje imaju veze s poljoprivredom, najavljeno je prošle nedelje na konferenciji za novinare u Beogradu. Prema rečima generalnog direktora Novosadskog sajma Slobodana Cvetkovića, ove godine je značajno veće učešće izlagača iz Kine. – Našim proizvođačima i posetiocima biti prezentovani vrhunski proizvodi iz te zemlje, u okviru izložbe

“Premium brands from China”. Objedinjeni nastup oko 30 kompanija iz Kine biće svojevrstan “sajam u sajmu”. Izložba se organizuje u Hali 4, a traje od ponedeljka, 16. do četvrtka, 19. maja, radno vreme je od 9 do 17 časova, istakao je Cvetković.

Italija je Zemlja partner ovogodišnje priredbe i na sajmu će biti predstavljeno 16 italijanskih preduzeća iz oblasti poljoprivrede. Kolektivni nastup kompanija organizuje Italijanska agencija za spoljnu trgovinu ICE. Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco podsetio je da je prošle godine Italija bila zemlja prijatelj poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, a da je ove godine partner i da za to ima više razloga. On je naveo da je Italija prvi trgovinski partner Srbije i da je saradnja u oblasti poljopopvrede na visokom nivou, a da saradnja postoji i između institucija. Kako je naveo, Italija u ovoj oblasti ima izvoz od oko 37 milijardi evra godišnje, a cilj je da se do 2020. dostigne cifra od 50 milijardi evra.

Direktor Italijanske agencije za spoljnu trgovinu ICE, Đovani Mafoda rekao je da je cilj da se podele stečena iskustva u i da je to važna osnova za dalji razvoj saradnje. On je naveo da će na sajmu italijanska gastronimija biti prikazana kroz specijalni kurs studentima ugostiteljskih škola i specijalizovanih fakulteta. Takođe će biti predstavljena i italijanska vina.

Vesna Vukajlović

http://www.sajam.net