Poljacima prete ogromne kazne zbog seče najstarije evropske šume

Bjelovečka šuma prostire se na granici između Belorusije i Poljske. Predstavlja ostatke evropske prašume koja je pre 10 hiljada godina zauzimala prostranstva evropske nizije od Atlantskog okeana do Urala u Rusiji i od Baltičkog do Crnog mora. Pokriva skoro 142 hiljade hektara mešovitih šuma, močvara i rečnih dolina. Ona je dom za 59 vrsta sisara, uključujući evropske bizone, vukove i vidre, i preko 250 vrsta ptica. Deo je UNESCO-ove svetske baštine.

Poljski kraljevi i ruski carevi u prošlosti ostavljali su je netaknutom kako bi mogli da je koriste za svoje velike lovačke pohode. Ipak, danas joj preti opasnost. Vlada u Poljskoj, 2016. godine, nehajno je i više nego utrostučila dozvoljenu seču drveta sa ovog jedinstvenog mesta.

Uprkos tome da naučnici upozoravaju da se nekontrolisanom sečom ugrožava njen status u okviru UNESCO-a, šumari se brane da je uklanjanje drveća neophodno za normalan život. Posebno naglašavaju važnost uklanjanja mrtvih stabala koja padaju i pretnja su sigurnosti ljudi i narušavaju lepotu šume i fotografija turista kojima se ista ne dopadaju. Ipak, mrtvo drveće predstavlja stanište za različite gljive, crve i bube, koje su deo lanca ishrane. Lokalci dodaju da su pojedina stabla zaražena i da sečom nastoje da spreče dalje širenje bolesti. Naučnici ni ovakve postupke ne odobravaju, naglašavajući da će priroda sa zarazom sama da se izbori.

Ni Evropska unija nema razumevanja za argumente šumara i lokalnog stanovništva. Još u julu, Evropski sud pravde naložio je  Poljacima da obustave aktivnosti seče Bjelovečkoj šumi. S obzirom na to da postoji sumnja da su se oni oglušili o ovo naređenje, Evropska komisija je preduzela pravnu akciju protiv države. Evropski sud pravde, tim povodom, dao je Poljskoj rok od 15 dana da da ona dokaže da se pridržava sudskog naloga o zabrani sečenja u najstarijoj evropskoj šumi, osim u izuzetnim slučajevima kada stabla ugrožavaju javnu bezbednost. U suprotnom, Varšavi na dnevnom nivou prete kazne od najmanje 100 hiljada evra. Strpimo se dve nedelje i saznajmo da da li će strah po državnu kasu „ozeleneti“ svest Poljaka.

Jelena Kozbašić