Poljaci kupuju EPS-ov gips

 

Foto: Elektroprivreda Srbije

Foto: Elektroprivreda Srbije

Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“, razgovarao je sa predstavnicima poljske kompanije „Polgips“ o prodaji gipsa iz postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TermoelektraniNikola Tesla A“.

„Polgips“ namerava da napravi fabriku gipsanih građevinskih proizvoda u Obrenovcu.

Zainteresovani su da godišnje otkupe oko 60.000 tona gipsa koji će nastajati kao sporedni proizvod u procesu odsumporavanja.

To je oko 15 odsto očekivanje godišnje proizvodnje sistema za odsumporavanje koji će biti izgrađen u najvećoj EPS-ovoj termoelektrani TENT A, rečeno je na sastanku sa predstavnicima poljske delegacije koju su predvodili Leopold Roler, vlasnik Polgipsa i Jacek Kopira, predsednik Klastera privrednika Poljske.

Razgovaralo i o planovima za izgradnju fabrike građevinskog materijala, mogućnostima strateškog partnerstva sa beogradskom opštinom Obrenovac i otkupu gipsa iz TENT-a. Inicijalnom sastanku o mogućnostima za uspostavljanje saradnje prisustvovali su i Savo Bezmarević, izvršni direktor JP EPS za proizvodnju energije i Miroslav Čučković, predsednik opštine Obrenovac.

Predstavnici „Polgipsa“ najavili su da bi aktivnosti na gradnji fabrike trebalo da počnu 2019. godine, dok se prve količine gipsa iz TENT A očekuju polovinom 2021. godine.

Realizacija projekta izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A počela je u decembru 2017. godine u saradnji sa konzorcijumom koji predvodi japanska kompanije „Micubiši Hitači pauer sistem“. Sistem za odsumporavanje dimnih gasova na četiri bloka TENT A snage veće od 300 megavata vredan je 167,2 miliona evra i smanjiće emisije sumpor-dioksida devet puta, sa oko 74.000 tona na 7.800 tona godišnje.

Izgradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT A, samo je jedan u nizu projekata, kojim EPS staje u rang najrazvijenijih energetskih kompanija u Evropi, ispunjava stroge ekološke standarde i modernizacijom osigurava budućnost proizvodnje električne energije u Srbiji.

Milisav Pajević