Trivan: Politika životne sredine treba da se vodi i sprovodi u lokalnim samoupravama

Vesti | Klimatske promene

 

Foto: Milisav Pajević

Foto: Milisav Pajević

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan izjavio je da bez digitalizacije svih procesa neće biti lakšeg života za građane, privredu i one koji se bave zaštitom životne sredine, te da je od ključnog značaja dostupnost informacija.

Trivan je, na dodeli nagrada lokalnim samoupravama za inovativnost u okviru projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene„, objasnio da je smisao nagrađenih rešenja digitalizacija podataka, bolje umrežavanje lokalnih samouprava i veća mogućnost apliciranja za projekte.

Srbija je ovim projektom pokazala da je inovativna i moderna, pri čemu je važno da informacije budu javne i da ih bolje povežemo, jer nekada imamo informacije, a ne znamo gde da ih tražimo, i tako gubimo vreme, novac i energiju, rekao je ministar. 

Goran Trivan je naglasio da je smisao da se politika životne sredine vodi i sprovodi u lokalnim samoupravama.

Srbija mora da podiže kapacitete, a ovo je način za to, jer bez ovih podataka nema ni projektno-tehničkih dokumentacija da se izvedu projekti u vrednosti od približno 15 milijardi evra, istakao je ministar Trivan.

Zamenik stalnog predstavnika UNDP-a u Srbiji Steliana Nedera rekla je da će osam lokalnih samouprava koje su pobednice „Izazova otvorenih podataka„, pored finansijske podrške do 10.000 dolara po projektu, dobiti i stručno-savetodavnu podršku u okviru Klimatskog inkubatora kako bi dalje razvili ideje u zrele projekte spremne za primenu.

 U Klimatskom inkubatoru biće izrađeno i softversko rešenje za poboljšanje upravljanja podacima, koje će omogućiti da se umreže podaci različitih lokalnih zajednica, kao i da se povežu sa bazama podataka državnih institucija, navela je Nedera.

Ona je dodala da će na ovaj način lokalne zajednice imati podatke koji će im pomoći da povećaju energetsku efikasnost, kao i da je ideja da se na ovaj način maksimalno koriste rezultati četvrte industrijske revolucije kroz digitalizaciju.

Nagrađene su sledeće lokalne samouprave: Ćuprija za projekat „Stvaranje repozitorijuma energetske efikasnosti materijala, javnih objekata i domova“, Kragujevac „Otvorenim podacima u borbi protiv klimatskih promena“, Kraljevo „Keep in touch“, Krupanj „Kalkulator za budućnost“, Kruševac „Energetski i finansijski kalkulator novo ruho grada – Kruševac pametan klimatski grad“, Sremska Mitrovica „Registar zagađivača animalnim otpadom“, Šabac „Projekat prikupljanja podataka o emisijama GHG nastalim usled zagrevanja domaćinstava“ i Zvezdara „Inovativno rešenje za on-lajn monitoring i analizu potrošnje električne energije javnih objekata“.

Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“ predstavlja petogodišnji projekat koji je usmeren na to da se, kroz partnerstvo javnog, privatnog i civilnog sektora, podrži razvoj projekata koji imaju za cilj da se smanji emisija gasova sa efektom staklene bašte i lokalne zajednice u Srbiji učine otpornijima na promene klime.

Projekat sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Milisav Pajević