Politički forum na visokom nivou o održivom razvoju u Njujorku

Vesti | Održivi razvoj

 

Foto: Kabinet ministarske bez portfelja

Foto: Kabinet ministarske bez portfelja

Ministarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, koja je i predsednik Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN o održivom razvoju do 2030. godine, prisustvovala je sastanku Političkog foruma na visokom nivou o održivom razvoju u Njujorku.

Tema ovogodišnjeg trodnevnog ministarskog sastanka, koji je održan od 16. do 18. jula, jeste „Transformacija ka održivim i otpornim društvima“, a 47 država članica UN predstavilo je svoje dobrovoljne nacionalne izveštaje u vezi sa napretkom ostvarivanja ciljeva održivog razvoja.

Srbija se prijavila za predstavljanje Dobrovoljnog nacionalnog izveštaja za 2019. godinu, kada će tema rasprave biti nejednakost.

Ovogodišnje zasedanje foruma predstavlja vrlo važan segment u daljem razvoju i unapređenju aktivnosti u oblasti ispunjavanja ciljeva iz Agende za održivi razvoj do 2030. godine.

Zvaničnici su ukazali na brojne izazove u implementaciji sa kojima se suočavaju države u različitim delovima sveta, posebno one najmanje razvijene, te naglasili potrebu neophodne političke posvećenosti, partnerstva sa javnim i privatnim sektorom, civilnim društvom i akademijom, ali i neophodnost većih investicija u nauku, tehnologije i inovacije.

Istupajući u generalnoj debati, Đukić Dejanović je istakla da Srbija pridaje izrazitu važnost implementaciji svih ciljeva održivog razvoja, i ukazala na značaj rada Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN za održivi razvoj, uz poseban fokus na sve preduzete, ali i planirane aktivnosti u ovoj oblasti.

Ona je najavila da će Srbija biti domaćin Subregionalne konferencije o promociji napretka zemalja u regionu u vezi sa sprovođenjem ciljeva održivog razvoja, koja će se održati 13. i 14. septembra u Beogradu.

Pripremne aktivnosti u vezi sa organizacijom konferencije su pri kraju i sprovode se u saradnji sa timom Ujedinjenih nacija u Srbiji, istakla je Đukić Dejanović i dodala da je osnovni cilj konferencije usmeren na to da zemlje predstave dosadašnje pomake i da razmene iskustva i primere dobre prakse u primeni ciljeva održivog razvoja na regionalnom nivou.
Konferencija će uslediti nakon MAPS misije, čiji će zadatak biti prioritizacija ciljeva održivog razvoja, koji će biti temelj za donošenje Nacionalnog programa za održivi razvoj.

Na marginama Političkog foruma, Đukić Dejanović je kao jedan od glavnih panelista učestvovala na skupu pod nazivom “Ubrzanje implementacije ciljeva održivog razvoja i proces evrointegracija na primeru Albanije, Crne Gore i Srbije”, u organizaciji stalnih misija Albanije i Švajcarske i UNDP.

Sastanak je bio prilika da se u sedištu Ujedinjenih nacija, uz prisustvo velikog broja predstavnika država članica i civilnog društva, ukaže na značaj koji ove tri države pridaju implementaciji ciljeva održivog razvoja i procesu evrointegracija, kao i da se promoviše značaj regionalne saradnje u ovoj oblasti.

Na kraju zasedanja, Đukić Dejanović je prisustvovala usvajanju ministarske deklaracije, dokumenta kojim se naglašava važnost implementacije Agende 2030 za sve ljude, ističe promovisanje održivog razvoja i posvećenost iskorenjivanju siromaštva u svim oblicima i dimenzijama, kako niko ne bi ostao iza kolone.

Ovogodišnji Politički forum ocenjen je kao vrlo uspešan, posebno imajući u vidu da je okupio veliki broj visokih zvaničnika koji su uputili zajedničku poruku da deleći iskustva u implementaciji Agende 2030 možemo lakše ostvariti 17 ciljeva održivog razvoja i ponuditi rešenja za miran, pravedan i prosperitetan razvojni put.

Milisav Pajević