Pola veka rada HE „Đerdap“

Svet

hidroelektrana djerdap I

U subotu, 6. septembra 2014. godine biće održana proslava povodom 50 godina rada hidroelektrane „Đerdap“, na kojoj će prisustvovati i predsednik Republike Srbije gospodin Tomislav Nikolić, predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, Vlade Republike Srbije i „Elektroprivrede Srbije“.

Hidroelektrana „Đerdap“ predstavlja zajednički projekat Republike Srbije I Rumunije. Sporazum o izgradnji ove elektrane potpisan je 30. novembra 1963. godine između predsednika SFRJ gospodina Josipa Broza Tita i predsednika Narodne Republike Rumunije gospodina Georga Georgija Deža. Ovo je prva hidroelektrana na svetu čiju izgradnju su finansirale dve države. Početkom 1964. godine završen je idejni projekat za izgradnju hidroenergetskog sistema „Đerdap 1“, dok je sa izgradnjom elektrane započeto 7. septembra 2014. godine.

Hidroelektrana „Đerdap 1“ izgrađena je na 943. kilometru Dunava od ušća u Crno more, a projektovana je tako da svakoj strani pripadne isto. I Rumunija i Srbija dobile su po jednu hidroelektranu, po jednu brodsku prevodnicu, po jednu polovinu prelivne brane i po jednu neprelivnu branu sa pratećim objektima.

Dana 6. avgusta 1970. godine pušteni su u rad prvi agregati hidroelektrane „Đerdap 1“ i sa srpske i sa rumunske strane, a vrednost ovog projekta bila je 495 miliona dolara.

Inače, 2009. godine Republika Srbija u saradnji sa Rusijom započela je revitalizaciju HE „Đerdap 1“ kojom će radni vek ove elektrane biti produžen za 40 godina. Planirano je da se revitalizacija ove hidroelektrane završi do kraja aprila 2018. godine.

Hidroelektrana „Đerdap 1“ u oktobru prošle godine premašila je planiranu proizvodnju električne energije za 29 odsto.

Sandra Jovićević

foto:djerdap.rs