Pokrenut postupak zaštite prirodnog područja „Tolinci”

tolinciuredba-212x300

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine izdalo je obaveštenje o postupku pokretanja zaštite prirodnog područja II kategorije, kao Zaštićeno stanište „Tolinci”.

Buduće prirodno područje Zaštićeno stanište „Tolinci“ nalazi se na jugoistoku Srema na oko 30 km od Beograda. Ukupna površina Zaštićenog staništa „Tolinci“ iznosi 700 8312 ha i nalazi se na teritoriji grada Beograda i obuhvata delove područja katastarskih opština Progar i Petrovčić, na teritoriji opštine Surčin. U okviru Zaštićenog staništa „Tolinci“ oko 98% ukupne površine prirodnog dobra se nalazi u državnom vlasništvu, odnosno u vlasništvu Mnistarstva nadležnog za poslove poljoprivrede. Na području Zaštićenog staništa „Tolinci“ utvrđeni su režimi zaštite II i III stepena.

Prema Pravilniku o kriterijumima vrednovanja i postupku kategorizacije zaštićenih područja Zaštićeno stanište „Tolinci“ se svrstava u II (drugu) kategoriju – zaštićeno područje regionalnog, odnosno velikogznačaja.

Imajući u vidu postojeće stanje, očekivane aktivnosti na zaštićenom području, postojeće imovinsko pravne odnose, kao i mere koje je potrebno preduzeti u cilju očuvanja karakteristika zaštićenog staništa, Zavod kao upravljača predlaže Udruženje „Asocijacija odgajivača starih rasa stoke Pastir“ iz Kupinova.

Postupak zaštite prirodnog područja Zaštićenog stanište „Tolinci” je pokrenut 21. decembra 2016. godine, kada je Zavod za zaštitu prirode Srbije, dostavio studiju zaštite Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, kao nadležnom organu.

izvor: eko.minpolj.gov.rs