Pohod na Prokletije – centar visokoplaninskog diverziteta Balkana

Vesti | Region

 

 

Foto: Boban Redžepagić

Foto: Bojan Redžepagić / NP Prokletije

PSD Prokletije i TO Andrijevica, organizovali prošlog četvrtka su pohod na jedan od najviših vrhova ProkletijaMaja Rosit (2.525 metara nadmorske visine), uz podršku Službe za edukaciju, promociju i marketing NP Prokletije.

Pohod je predvodio predsednik PSD Prokletije Zuvdija Bajraktarević.

Učesnici pohoda su bili planinari iz Plava, Andrijevice, Berana i Bijelog Polja, među kojima i direktor TO Andrijevica Radovan Đeković.

Stručni saradnik za odnose sa posjetiocima nacionalnog parka Boban Redžepagić učestvovao je u pohodu je organizovao planinarsko-izletničku turu na prokletijski vrh Maja Podgojs (2.021mnv), sa kojeg se pruža pogled na kompletnu plavogusinjsku kotlinu i spada u jedan od najljepših vidikovaca.

NP Prokletije predstavlja ne samo centar visokoplaninskog diverziteta Balkana, već i centar biodiverziteta od evropskog i svetskog značaja.

Na prostoru Prokletija brojne su prirodne šumske zajednice lišćara i četinara, zajednice degradacionih stadija klimatogenih ekosistema, kao i karakterističnih, planinskih, visokoplaninskih, šumskih i livadskih predela.

Šume su jedno od najznačajnijh prirodnih bogatstava ovog zaštićenog područja.

Milisav Pajević