Pogledajte kako bi izgledala energetski održiva zelena garaža u Kragujevcu

Srbija

Pogledajte kako bi izgledala energetski održiva zelena garaža u KragujevcuGrađevinski klaster Šumadije i Pomoravlja učestvovaće na predstojećem Sajmu građevinarstva u Kragujevcu, od 6. do 8. marta, i tom prilikom predstaviće svoje projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, najavila je u razgovoru za Energetski Portal zastupnik ovog klastera, gospođa Jelena Bojović.

Građevinski klaster Šumadije i Pomoravlja je na prethodnom Sajmu građevinarstva u Kragujevcu predstavio idejni projekat za izgradnju zelene garaže, a ovaj projekat je već ponuđen gradu Kragujevcu i Kliničkim centrima u Kragujevcu i Beogradu. Kao potencijalna lokacija za ovu garažu izabran je parking između zgrade opštine u Kragujevcu i bioskopa Šumadija. Ova zelena garaža bi bila energetski održiva, a imala bi ozelenjene zidove i krov u vidu krovnog parka, kao i solarne panele i štedljivu rasvetu. Zeleni zidovi i krov bi se zalivali sistemom kap po kap, dok bi se višak električne energije prodavao lokalnoj distribuciji. U sklopu ovog idejnog rešenja predstavljeni su i planovi za ulaganje za investitore, a kao mogući izvođači radova navedeni su članovi klastera, rekla je gospođa Bojović.

Nedavno je Građevinski klaster Šumadije i Pomoravlja završio izgradnju dve male solarne elektrane koje se nalaze u Kanjiži i Beogradu, dok su dve male solarne elektrane u Kragujevcu još uvek u fazi realizacije. Bojović je navela da ove elektrane imaju snagu do 30 kW, a od Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine već je dobijen i privemeni status povlašćenog proizvođača električne energije. Investitori elektrana su privatne firme, a Građevinski klaster Šumadije i Pomoravlja radi svu projektnu dokumentaciju i izvođenje radova po principu ključ u ruke, izjavila je gospođa Bojović i dodala i da je u planu izgradnja još jedne male solarne elektrane snage do 30 kW u Kragujevcu.

Osim ovih projekata, gospođa Bojović je istakla i da je Građevinski klaster Šumadije i Pomoravlja u javnom-privatnom partnerstvu angažovan i na izgradnji toplane na biomasu u Rekovcu za koju se očekuje da će biti završena i puštena u rad tokom ove godine. Prema njenim rečima, toplana će koristiti otpadnu biomasu iz voćarstva, a zagrevaće centralni deo opštine Rekovac, odnosno oko desetak javnih objekata.

S.J.