Poglavlje 27 u Srbiji – još uvek u pripremi!

Srbija

IMG_6670Danas je u Beogradu predstavljen treći po redu izveštaj pod nazivom „Poglavlje 27- još uvek u pripremi“. Ovo je takozvani „izveštaj iz senke“ čiji je autor „Koalicija 27“ i rezultat je godišnjeg praćenja i analize promene propisa u oblasti životne sredine i klimatskih promena u Republici Srbiji. Izveštaj je fokusiran na pregovore o pridruživanju EU, i to u vezi sa Poglavljem 27.

Inače, Koaliciju 27 je 2014. godine osnovalo više organizacija civilnog društva sa ciljem da doprinesu procesu usklađivanja politika Republike Srbije i Evropske Unije .

Ovo udruženje želi da istakne da ovde nije samo reč o formalnim obavezama i toku pregovaranja već o kvalitetu života i zdravlja građana. O tome je detaljno govorila gospođa Tanja Petrović direktorka „Istraživača Srbije“. Ona je iznela podatak da je vazduh u Srbiji među najzagađenijim u Evropi, i da to posredno utiče na povišenu smrtnost ljudi. S tim u vezi je polemika oko obimnosti poglavlja i činjenice da je ono najskuplje nepotrebna.

Trenutno se prečišćava samo 10 % otpadnih voda, a za upravljanje vodama je izdvojeno 0,2 % budžeta. Životna sredina, kao i zaštita prirode bi morale da imaju prioritetni značaj i gospođa Petrović naglašava da su organizacije civilnog društva u okviru „Koalicije 27“ spremne da doprinesu pregovaračkom procesu sa svim raspoloživim kapacitetima. Svima učesnicima je danas dostavljen izveštaj u štampanoj formi.

Vesna Vukajlović

Foto: Energetski portal