Poglavlje 27 izazov za Crnu Goru

Region | Održivi razvoj

Foto: Goran Malidžan

Koalicija 27 predstavila je Izveštaj iz senke za pregovaračko poglavlje 27, u kome je rečeno da za zatvaranje Poglavlja 27 sigurno neće biti značajnih finansijskih izdvajanja, što je još jedan od dokaza da životna sredina i klimatske promene nisu prioritet Vlade Crne Gore.

Ostvaren je određeni napredak u izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, ali tretman kanalizacionog mulja nije rešen, Agencija za zaštitu životne sredine je postala deo Ministarstva održivog razvoja i turizma, čime je izgubila nezavisnost u donošenju odluka, predložena je transformacija JP Nacionalni parkovi Crne Gore, planira se realizacija megalomanskih projekata Porto Skadar Lake, Porto Budva, Porto Novi, problem industrijskog zagađenja se ne rešava – KAP i Željezara rade bez integrisane dozvole iako je rok za pribavljanje dozvole, predviđen Zakonom, istekao, projekti izgradnje malih hidroelektrana su sve veći problem, piše u Izveštaju.

Najveći izazov u oblasti kvaliteta vazduha je, kako se navodi, postizanje propisanog kvaliteta u svim zonama: Povećana koncentracija suspendovanih čestica PMs, naročito u opštini Pljevlja tokom grejne sezone, odnose se i na učestalost i količinu koncentracija. Povećana koncentracija je registrovana i Podgorici, Nikšiću, Baru, Cetinju, Beranama i Bijelom Polju.

U Izveštaju se navodi i da veliki broj opština odlaže otpad na privremenim deponijama iako je rok za njihovo zatvaranje istekao, dok je evidentno i postojanje velikog broja nelegalnih odlagališta, njih oko 350. Osnovni problem u ovoj oblasti je nedefinisanje opcije o konačnom načinu upravljanja otpadom pa shodno tome ni lokalni planovi ne nude kvalitetna rešenja. Dodatni problemi su niska stopa reciklaže, nedostatak adekvatnih statističkih podataka o količinama otpada i nekompatibilnost tih podataka između nadležnih institucija, kao i loša komunalna infrastruktura. Problem predstavlja odlaganje i životinjskog otpada.

U kontinentalnom delu prirodni kvalitet voda, kako se navodi, je skoro na svim izvorištima podzemnih voda pogoršan, a male hidroelektrane izgrađuju se najčešće bez adekvatne analize hidro potencijala.

Predstavnici Koalicije 27 istakli su i da je za zatvaranje pomenutog poglavlja Crnoj Gori potrebno više od dve milijarde evra.

izvor: vijesti.me